Partnerstva diljem svijeta

G7 i NATO će povećavati pritisak na Rusiju i Kinu

Predsjednik Joe Biden odlazi u subotu kako bi se sastao s drugim čelnicima G7 u južnoj Njemačkoj prije nego što se uputio u Madrid na summit na kojem će se NATO dogovoriti o novim obvezama o položaju snaga.
Vijesti / Svijet | 23. 06. 2022. u 07:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Skupine sedam bogatih demokracija i NATO saveza radit će na povećanju pritiska na Rusiju zbog njezina rata u Ukrajini sljedećeg tjedna, naglašavajući pritom svoju stalnu zabrinutost oko Kine, rekli su u srijedu visoki američki dužnosnici.

Predsjednik Joe Biden odlazi u subotu kako bi se sastao s drugim čelnicima G7 u južnoj Njemačkoj prije nego što se uputio u Madrid na summit na kojem će se NATO dogovoriti o novim obvezama o položaju snaga, a Washington će najaviti korake za jačanje europske sigurnosti.

Uključivanje, po prvi put, čelnika iz Australije, Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda na summitu NATO-a imalo je za cilj pokazati da rat u Ukrajini nije umanjio fokus zapadnih zemalja na Kinu, kažu dužnosnici, prenosi Hina.

Od čelnika G7 također se očekivalo da će se pozabaviti kineskim "prisilnim ekonomskim praksama", koje su posljednjih godina postale još agresivnije, rekao je jedan od dužnosnika.

"Ruski rat protiv Ukrajine potaknuo je naša partnerstva diljem svijeta", rekao je drugi dužnosnik. "To također pokazuje kako nas Ukrajina ne tjera da skidamo pogled s Kine. Zapravo, upravo suprotno."

Zapravo, novi strateški koncept koji će podržati čelnici NATO-a bavit će se prijetnjama koje predstavljaju i Rusija i Kina, rekao je dužnosnik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij govorit će na oba sastanka virtualno, izlažući svoj plan borbe i sigurnosnu pomoć potrebnu njegovoj zemlji da ga provede, rekli su američki dužnosnici.

Biden će se bilateralno sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, čija zemlja ove godine predsjedava G7, a u Madridu će se sastati sa španjolskim predsjednikom Pedrom Sanchezom i španjolskim kraljem.

Nije bilo najave o bilateralnom sastanku između Bidena i turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, koji blokira planove za ulazak Finske i Švedske u NATO, ali je jedan od dužnosnika rekao da je Washington uvjeren da će zabrinutosti Turske biti riješene i da se može postići konsenzus.

Kopirati
Drag cursor here to close