Spreman

NATO spreman dodatno pojačava svoje istočno krilo

“Pojačat ćemo naše borbene skupine u istočnom dijelu našeg Saveza, s više zračne, pomorske i kibernetičke obrane”
Vijesti / Svijet | 16. 06. 2022. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO će dodatno pojačati borbene skupine na svom istočnom krilu i imati više snaga u visokom stupnju pripravnosti, izjavio je u četvrtak glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

“Pojačat ćemo naše borbene skupine u istočnom dijelu našeg Saveza, s više zračne, pomorske i kibernetičke obrane”, rekao je Stoltenberg, dodajući da će NATO imati novi model snaga s više vojnika na visokom stupnju pripravnosti i posebnim snagama određenim za obranu određenih saveznika.

Jačanje istočnog krila Saveza i pomoć Ukrajini bila je glavna tema dvodnevnog sastanka ministara obrane država članica NATO-a, koji je završio u četvrtak popodne.

Bio je to zadnji ministarski sastanak prije samita u Madridu krajem ovoga mjeseca.

“Dio saveznika najavio je da će pridonijeti jačanju naše nazočnosti na istočnom dijelu našeg Saveza. Ali, ostalo nam je još posla do samita, gdje očekujem dodatne najave”, kaže Stoltenberg.

Na sastanku je sudjelovao i hrvatski ministar obrane Mario Banožić.  Banožić je na sastanku izrazio podršku Ukrajini, rekavši kako je hrvatska vlada pomagala Ukrajini i prije početka rata te da će nastaviti pomagati i dalje u okviru svojih mogućnosti, uključujući humanitarnu, materijalnu i tehničku pomoć, prenosi Hina.

Složio se da je potrebno dodatno pomoći potencijalno ugroženim državama, pri čemu je naglasio da je za Hrvatsku od iznimnog interesa sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine

Ministar Banožić je istaknuo zajednički hrvatsko-mađarski doprinos NATO-u kroz Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo Centar (MND-C) u Székesfehérváru koje je u svibnju integrirano u NATO strukturu snaga. Time su su Hrvatska i Mađarska doprinijele jačanju savezničkog postava odvraćanja i obrane u Europi, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

Ministar Banožić je rekao da će Hrvatska nastaviti snositi svoj dio tereta za zajedničku sigurnost u okviru NATO-a, pri čemu je istaknuo da je vlada u svibnju usvojila najveći obrambeni proračun još od Domovinskog rata, pokazavši time još jednom kako je Hrvatska odgovorna i pouzdana saveznica koja brine o svojoj sigurnosti, ispunjava sve svoje obveze u NATO-u te aktivno doprinosi međunarodnoj sigurnosti.

Hrvatsko izaslanstvo na sastanku na vrhu u Madridu predvodit će predsjednik Republike Zoran Milanović. Na pitanje hoće li i on biti u izaslanstvu, Banožić je odgovorio da za tim nema potrebe.

“Nema potrebe, mi smo učinili sve da damo doprinos i predsjednik može biti zadovoljan i ponosan  na samitu u Madridu”, rekao je Banožić.

Na marginama NATO sastanka ministar Banožić održao je bilateralne sastanke s ministrom obrane Republike Litve Arvydasom Anušauskasom i potpredsjednikom vlade i ministrom obrane Crne Gore Raškom Konjevićem.

Kopirati
Drag cursor here to close