Ne ide

G20 zasad bez dogovora o klimi

Nema zasad niti dogovora ni ciljanog roka za ukidanje subvencija za fosilna goriva.
Vijesti / Svijet | 31. 10. 2021. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su čelnici G20 prvog dana samita uspjeli dogovoriti povijesnu međunarodnu poreznu reformu, to im zasad ne uspijeva s još važnijim - klimatskim sporazumom, prenosi Hina.

Po medijima koji su se domogli nacrta završne deklaracije sa skupa, specifični klimatski ciljevi nisu usuglašeni.

"Neki elementi deklaracije o klimi još se pregovaraju", kazao je neimenovani dužnosnik Bijele kuće.

Čak i ako se postigne neki napredak do završetka samita u nedjelju, radne verzije koje kolaju među novinarima izazivaju bojazan da će sporazum biti općenit. Nevladine organizacije posebno brine što nema jasnog vremenskog roka da postizanje "nulte emisije".

Nema zasad niti dogovora ni ciljanog roka za ukidanje subvencija za fosilna goriva. Takav rezultat bio bi posebno razočaravajuć jer u nedjelju navečer u Glasgowu počinje klimatski samit COP26 koji će okupiti mnogo širi krug zemalja od G20, koji čine razvijene zemlje poput SAD-a i članica EU-a i ekonomije koje se brzo razvijaju poput Kine, Rusije, Brazila i Indije i veliki su emiteri stakleničkih plinova.

"Onima koji dolaze iza nas ne smijemo ostaviti planet prepun sukoba, iscrpljenih resursa", kazao je talijanski predsjednik Sergio Mattarella na svečanoj večeri za sudionike samita.

"Stiglo je vrijeme za ključne odluke. Oči milijardi ljudi, cijelih naroda, uprte su u nas i na rezultate koje možemo ostvariti", rekao je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel priznao je ranije da su pregovori teški jer su neke zemlje "ovisne o ugljenu", ali nije izrijekom spomenuo Rusiju i Kinu.

Nekoliko tisuća ljudi u međuvremenu je prosvjedovalo u Rimu za zaštitu klime.

Kopirati
Drag cursor here to close