Velike nije baš briga

G20: Nema čvrstih obećanja za klimu

U priopćenju se ističe da lideri priznaju "ključnu relevantnost" postizanja cilja od nula emisija ugljika do sredine ovog stoljeća.
Gospodarstvo / Ekologija | 30. 10. 2021. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri Grupe 20 najvećih svjetskih ekonomija smatraju da je cilj ograničenje globalnog otopljenja na 1,5 stupnjeva Celzijusa za koji znanstvenici tvrde da je od ključnog značaja za izbjegavanje katastrofe, ali će, izbjeći da daju čvrsta obećanja, navodi se u nacrtu priopćenja sa summita u Rimu.

U zajedničkom priopćenju nakon dvodnevnom sastanka G20 u Rimu nalazi se malo detalja o konkretnim postupcima za ograničenje štetnih plinova, piše Srna.

"Ostajemo posvećeni cilju Sporazuma iz Pariza iz 2015. godine da održimo globalni prosjek povećanja temperature ispod dva stupnja Celzijusa i da nastavimo s naporima da to ograničimo na 1,5 stupnjeva", navodi se u priopćenju.

U priopćenju se ističe da lideri priznaju "ključnu relevantnost" postizanja cilja od nula emisija ugljika do sredine ovog stoljeća.

Ovo je cilj koji su stručnjaci UN odredili kao nužan da bi se ostvarilo ograničenje otopljenja od 1,5 stupnjeva Celzijusa, ali neki od najvećih svjetskih zagađivača se još nisu obvezali da će pomoći u naporima da se to i ostvari.

Analitičari navode da je uloga G20 od ključnog značaja pred širi summit UN o klimatskim promjenama koji u nedjelju počinje u Glasgowu.

  

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close