Sjednica VIjeća sigurnosti UN-a

VIDEO | Ona je ušutkala Vučića lupajući po stolu: Gospodine predsjedniče, imate tri minute!

Dajući riječ Vučiću, nakon kojeg je govorila predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjedavajuća sjednice istaknula je da oboje imaju tri minute po dogovoru koji je prethodno postignut.
Vijesti / Svijet | 23. 04. 2024. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj se raspravljalo o šestomjesečnom izvještaju rada UNMIK-a na Kosovu došlo je do verbalnog sukoba između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednice Vanesse Fraser s Malte.

Dajući riječ Vučiću, nakon kojeg je govorila predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjedavajuća sjednice istaknula je da oboje imaju tri minute po dogovoru koji je prethodno postignut.

Žene iza Vjose Osmani

Predsjednik Srbije je umjesto svog izlaganja rekao da to nije dogovoreno i dodao "ali nema veze". Fraser mu je odgovorila da jest dogovoreno, a Vučić joj je upao u riječ negodujući: "Ne, nije dogovoreno".

Fraser je tada podigla ton i počela lupati rukom o stol, navodeći da je dogovoreno i da joj je njena zamjenica rekla da je to dogovoreno sa srpskim predsjednikom. Istaknula je da ne dopušta da njena zamjenica bude predstavljena kao lažljivica.

"Ja samo…", pokušao je nešto objasniti Vučić, ali ga je predsjedavajuća prekinula i nije mu dopustila da govori mimo izlaganja zbog kojeg je došao.

"Hvala, gospodine predsjedniče, imate tri minute", zaključila je Fraser.

Sjednicu je, osim ove scene, obilježilo i prisustvo više žena koje su sjedile iza kosovske predsjednice Vjose Osmani, a za koje je ona rekla da su žrtve silovanja i zločina na Kosovu koje su počinili Srbi.

Vučić je prosvjedovao kod Fraser zbog prisustva ovih žena, ističući da se to prvi put dogodilo u Vijeću sigurnosti.

"Ovakvo nešto se prvi put dogodilo u Vijeću sigurnosti UN-a. Doveli ste ljude koji ne pripadaju ovdje, ni diplomatskom izaslanstvu, ni savjetničkom timu gospođe Osmani. To je vrsta političkog teatra i namještaljka za delegaciju Srbije", kazao je Vučić i pokazao fotografiju Srpkinje koja je, kako je rekao, silovana na Kosovu i ubijena.

Produbljenje jaza između nacija

Aleksandar Vučić pozvao je u ponedjeljak u New Yorku stalne članice Ujedinjenih naroda da odbace predloženu rezoluciju o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u svibnju.

Vučić je na prijemu koji priređuje Stalna misija Srbije pri UN-u za stalne predstavnike država članica UN-a, ocijenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici produbiti jaz i dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu i pozvao članice svjetske organizacije da glasaju protiv.

"Ne samo da ova rezolucija neće dovesti do mira i neće izliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na zapadnom Balkanu. Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako pozivamo da članice glasaju protiv", rekao je Vučić, prenosi Hina.

Naveo je da je proces pripreme nacrta rezolucije trajao šest mjeseci "u tajnosti", o čemu nitko u Srbiji nije informiran.

Vučić je dodao da je rezolucija pripremana i uz potpuno ignoriranje Srba u BiH te da je podijelila narode u zemlji.

Vučić je naglasio da Srbija dosljedno osuđuje "strašne zločine u Srebrenici", te da su to uradila i dvojica predsjednika Srbije - ranije Boris Tadić i on, podsjetivši  Srebrenicu i odajući počast žrtvama, dok je je 2010. Skupština Srbije usvojila deklaraciju kojom je osudila zločin u Srebrenici.

Vučić drži da je nacrt rezolucije usmjeren ka odgovornosti samo jedne strane.

Sjedinjene Države poručile su Srbiji u subotu, u povodu prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u UN-u, da je "neophodno suočavanje s istinom", u čemu će Washington partnerski pomoći Beogradu.

Kopirati
Drag cursor here to close