Genocid u Srebrenici

Vučić s O'Brienom o rezoluciji - ''Posebno sam zabrinut zbog toga''

''Govorili smo o Srebrenici, dugo. Posebno sam zabrinut zbog toga. Znam kako će to da poremeti odnose u regiji. To je doneseno kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar same BiH'', kazao je Vučić.
Vijesti / Flash | 20. 04. 2024. u 12:27 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u subotu sa pomoćnikom tajnika Biroa za europske i euroazijske poslove State departmenta Jamesom O'Brienom.

Sastanak je održan jutros u zgradi Glavnog tajništva predsjednika Srbije u Beogradu, a nakon susreta O'Brien je rekao da je s Vučićem, između ostalog, razgovarao o predstojećoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) o Rezoluciji u Srebrenici. Rezolucijom bi se 11. srpanj proglasio međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Suočavanje s istinom

"Morate da znate da je i u mojoj zemlji bilo mnogo razgovora o našoj povijesti i o povijesti koja utječe na zemlje u okruženju, kao i u drugim dijelovima svijeta, posebno u Srebrenici. Bio sam mladi odvjetnik, radio na istraživanju ratnih zločina. Bio sam dio onih koji su organizirali prva istraživanja ubojstava u Srebrenici. To jeste zločin, ali mnogi počinitelji su bili u istražnom postupku, osuđeni i tome služi sudski proces'', rekao je O'Brien.

Rekao je da su s timom istražitelja, koji su ''tražili istinu'' tada bili i predstavnici Ujedinjenih nacija, ali i iz Srbije.

''To je ono što radimo i danas. Moramo da se suočimo sa istinom. Bili smo tada partneri i dalje treba da budemo partneri u tome. Osjećam da je glavna tema naših razgovora bila upravo to kako da budemo partneri i danas'', rekao je američki zvaničnik.

Dodao je da SAD želi nastaviti partnerstvo sa Srbijom i da ''granice igraju što manju ulogu''.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je bilateralna suradnja Srbije i SAD-a, i politička i ekonomska, sve bolja, ali da su po pitanjima Kosova, kao i po pitanju Srebrenice, stavovi dvije zemlje različiti.

U malo čemu suglasni

"Što se tiče Kosova, u malo čemu smo suglasni. Suglasni smo u tome što je veoma važno da mora biti očuvani mir i stabilnost. I sa srpske strane, ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno i ozbiljno", rekao je Vučić.

Zahvalio je O'Brienu na američkom stavu da je važno i da je izuzetno snažna obveza koju Priština mora ispuniti - stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Predsjednik Srbije je kazao da je tijekom razgovora s američkim dužnosnikom izrazio zabrinutost zbog rezolucije o Srebrenici.

Srbija će se usprotiviti

''Govorili smo o Srebrenici, dugo. Posebno sam zabrinut zbog toga. Znam kako će to da poremeti odnose u regiji. To je doneseno kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar same BiH. To pitanje je protupravno izmješteno iz Vijeća za sigurnost u Generalnu skupštinu'', rekao je Vučić.

Dodao je da će se Srbija usprotiviti Ujedinjenim nacijama onoliko koliko može te je izrazio nadu da će buduće generacije koje će tu zemlju voditi u budućnosti manje ''razočarenja imati'' nego što, kako tvrdi, ima on.

''I nema šta, morat ćemo tu da se oslanjamo i na Amerikance i na sve druge naše partnere na Zapadu i na Istoku, da se ponosimo dalje svojim ekonomskim napretkom i svim drugim stvarima. Što se naše ekonomske saradnje tiče, mogu da kažem da je izuzetna'', rekao je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close