Saborski zastupnik

Franjo Lucić osuđen na rad za opće dobro zbog nuđenja mita novinaru

Lucić se nije pojavio na izricanju presude, ali je prethodno, iznoseći obranu, odbacio bilo kakvu kaznenu odgovornost.
Vijesti / Svijet | 25. 11. 2020. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za nuđenje mita novinaru "Telegrama" Dragi Hedlu bivši saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić u srijedu je na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, ali mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro.

Optužnicom iz ožujka 2018. Uskok tereti Lucića da je 26. srpnja 2017. u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Hrvatskom saboru te njegovih tvrtki, ponudio novčanu nagradu da ne piše o informacija koje je prikupio jer bi mu članak štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Lucića se teretilo da je u telefonskom razgovoru, kojeg je Hedl snimao, novinaru rekao kako će mu za nepisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće te da novac "nije u pitanju", a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile javno objavljene.

Sudsko vijeće ocijenilo je kako je nedvojbeno utvrđeno da je Lucić ponudio novinaru Hedlu mito da ne piše članak o njemu, njegovim tvrtkama i tvrtkama u vlasništvu članova njegove obitelji i da je pri tome postupao s izravnom namjerom, javila je Hina.

Sud smatra da se svrha kažnjavanja može ispuniti i bez zatvorske kazne jer je Lucić dosad neosuđivan, relativno više starosne dobi i otac četvero djece pa je jednogodišnja kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro, tako da se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada.

Lucić se nije pojavio na izricanju presude, ali je prethodno, iznoseći obranu, odbacio bilo kakvu kaznenu odgovornost, ustvrdivši da su u snimci razgovora "mnoge stvari izvučene iz konteksta".

Tvrdi kako Hedlu nije želio ponuditi mito niti kupiti šutnju, nego je zamolio da tekst ne bude objavljen upravo u tome trenutku i da se to odgodi jer će objava štetiti njegovoj tvrtki i tvrtki u vlasništvu njegova sina koja je pregovarala o kreditu kod poslovne banke kako bi nastavila poslovanje i zadržala radnike.

Ocijenio je kako Hedlu nije nudio nikakvo mito nego mu je, znajući da je dopisnik novinskih kuća i da je ranije o njemu objavljivao netočne i neprovjerene informacije, rekao da ako je od nekoga dobio tisuću kuna, on će "dati tri tisuće kuna samo da ne piše neistine".

Nakon izricanja presude tužiteljstvo je najavilo žalbu na odluku o visini kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close