Francuska

Sud osudio nadbiskupa Lyona zbog zataškavanja seksualnog zlostavljanja

Nije reagirao na optužbe za seksualno zlostavljanje djece izviđača u svojoj župi 80-ih i 90-ih godina
Vijesti / Svijet | 07. 03. 2019. u 14:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski sud u četvrtak je osudio nadbiskupa Lyona što nije djelovao nakon navoda o seksualnom zlostavljanju dječaka izviđača u njegovoj župi, izričući kardinalu Philippeu Barbarinu šestomjesečnu kaznu uvjetnog zatvora.

On je najviše rangirani svećenik koji je uhićen zbog skandala sa zlostavljanjem djece unutar Katoličke crkve u Francuskoj.

Barbarin je proglašen krivim što u periodu od srpnja 2014. do lipnja 2015. godine nije prijavio navode o zlostavljanju u 1980-im i ranim 1990-im godinama od strane jednog svećenika koji bi trebao biti izveden na suđenje u ovoj godini.

Barbarin, koji nije bio u sudnici u vrijeme izricanja kazne, osporio je odluku suda, priopćili su njegovi odvjetnici.

''Vidjet ćemo se ovdje za nekoliko mjeseci kada se bude razmatrala žalba'' izjavio je odvjetnik Jean-Felix Luciani novinarima ispred sudnice.

Barbarin je negirao da je zataškavao navode da je otac Bernard Preynat zlostavljao desetke dječaka tijekom više od desetljeća prije nego što je stigao u župu u Lyonu u 2002.

Preynat je priznao seksualno zlostavljanje, priopćio je njegov odvjetnik.

Lionski tužitelji ranije su istraživali Barbarina ali su odustali od istrage sredinom 2006. godine bez detaljnijeg objašnjenja.

''Ovo će poslati snažnu poruku Crkvi i Papi'', izjavio je Francois Devaux, koji je bio žrtva zlostavljanja, pozdravljajući presudu, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close