Nakon protufrancuskih prosvjeda

Francuska pokrenula evakuaciju svojih građana iz Nigera

Svrgavanje predsjednika Bazouma prošle srijede – sedmo vojno preuzimanje vlasti u manje od tri godine u zapadnoj i središnjoj Africi – izazvalo je šok u cijeloj regiji.
Vijesti / Svijet | 01. 08. 2023. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su u tijeku planovi za evakuaciju francuskih državljana u zapadnoafričkoj državi Niger, nekoliko dana nakon što su predsjednika Mohameda Bazouma svrgnuli pripadnici njegove predsjedničke garde.

Zapaljena francuska zastava

"S obzirom na situaciju u Niameyu, nasilje nad našim veleposlanstvom prekjučer i činjenicu da je zračni prostor zatvoren i naši građani ne mogu otići vlastitim sredstvima, Francuska priprema evakuaciju svojih građana i (drugih) europskih građana koji žele napustiti zemlju", navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. "Evakuacija će početi danas", rečeno je.

Svrgavanje predsjednika Bazouma prošle srijede – sedmo vojno preuzimanje vlasti u manje od tri godine u zapadnoj i središnjoj Africi – izazvalo je šok u cijeloj regiji. U nedjelju su pristaše državnog udara zapalile francuske zastave i napale francusko veleposlanstvo u glavnom gradu Nigera, Niameyu, što je natjeralo policiju da kao odgovor ispali suzavac, piše Geopolitika.news

Italija organizira poseban let za vraćanje državljanja

Prema internetskoj stranici ministarstva vanjskih poslova, u Nigeru je 2022. bilo manje od 1200 francuskih državljana. Talijanski ministar vanjskih poslova također je u utorak rekao da će vlada organizirati poseban let za vraćanje državljana iz Niameya, glavnog grada Nigera, nakon vojnog preuzimanja vlasti u toj afričkoj državi.

"Talijanska vlada odlučila je ponuditi našim sugrađanima u Niameyu priliku da napuste grad posebnim letom za Italiju", objavio je ministar vanjskih poslova Antonio Tajani na platformi za razmjenu poruka X, ranije poznatoj kao Twitter.

Niger, siromašna država bez izlaza na more, imao je burnu političku povijest od stjecanja neovisnosti 1960. Prije srijede dogodila su se četiri državna udara i brojni drugi pokušaji, uključujući dva prethodna pokušaja svrgavanja Bazouma. Francuska već desetljeće ima trupe u regiji koje pomažu u borbi protiv naoružanih skupina, ali neki mještani kažu da žele da se bivši kolonijalni vladar prestane miješati u njihove poslove.

 

Kopirati
Drag cursor here to close