Pravi se plan agresije na Niger

Zapadnoafrički čelnici sastaju se zbog Nigera, pučisti šalju upozorenje

Cilj sastanka (ECOWAS) je odobriti plan agresije na Niger putem neposredne vojne intervencije u Niameyu u suradnji s drugim afričkim zemljama
Vijesti / Svijet | 30. 07. 2023. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pučisti u Nigeru upozorili su svijet protiv bilo kakve oružane intervencije, dok se čelnici Zapadne Afrike u nedjelju trebaju okupiti u glavnom gradu Nigerije Abuji na izvanrednom summitu kako bi odlučili o daljnjim mjerama pritiska na vojsku da vrati ustavni poredak.

Čelnici država 15-člane Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) i 8-člane Zapadnoafričke ekonomske i monetarne unije mogli bi suspendirati Niger, uskratiti zemlji pristup regionalnoj središnjoj banci i financijskom tržištu i zatvoriti granice, piše Hina.

Baza za borbu protiv islamista

Čad, istočni susjed Nigera, koji nije član obiju regionalnih organizacija, pozvan je na summit ECOWAS-a, stoji u priopćenju ureda predsjednika Čada.

Niger je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, prima blizu 2 milijarde dolara godišnje razvojne pomoći, prema podacima Svjetske banke.

Također je sigurnosni partner bivše kolonijalne sile Francuske i Sjedinjenih Država, koje je koriste kao bazu za borbu protiv islamista u zapadnoj i središnjoj Africi.

Zapadnoafrički čelnici mogli bi prvi put razmotriti vojnu intervenciju kako bi vratili predsjednika Mohameda Bazouma koji je svrgnut kad je general Abdourahamane Tiani u petak proglašen novim šefom države.

Uoči nedjeljnog summita vojni čelnici u Nigeru u subotu navečer upozorili su u izjavi pročitanoj na nigerskoj nacionalnoj televiziji protiv bilo kakve vojne intervencije.

Plan agresije na Niger

''Cilj sastanka (ECOWAS) je odobriti plan agresije na Niger putem neposredne vojne intervencije u Niameyu u suradnji s drugim afričkim zemljama koje nisu članice ECOWAS-a i određenim zapadnim zemljama'', rekao je glasnogovornik hunte pukovnik Amadou Abdramane.

''Želimo još jednom podsjetiti ECOWAS ili bilo koga drugog na našu čvrstu odlučnost da branimo svoju domovinu'', rekao je.

Hunta je u drugom priopćenju u subotu navečer pozvala građane u glavnom gradu da izađu na ulice u nedjelju ujutro kako bi prosvjedovali protiv ECOWAS-a i iskazali potporu novim vojnim čelnicima.

Vojni udar u Nigeru osudili su njegovi susjedi i međunarodni partneri koji su odbili priznati nove vođe i zahtijevaju da se Bazoum vrati na vlast.

Bazoumu nitko nije čuo od četvrtka kada je zatvoren u predsjedničkoj palači.

Prekid potpore

Europska unija, Francuska i drugi kažu da ga i dalje priznaju kao legitimnog predsjednika.

Europska unija i Francuska prekinule su financijsku potporu Nigeru, a Sjedinjene Države su zaprijetile da će učiniti isto.

Nakon hitnog sastanka u petak, Afrička unija izdala je priopćenje u kojem zahtijeva da se vojska vrati u svoje vojarne i uspostavi ustavni poredak u roku od 15 dana.

Nije rečeno što će se dogoditi nakon toga.

Kopirati
Drag cursor here to close