Nakon smrti Navaljnog

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Dvije nordijske zemlje žele da se pojačaju sankcije Rusije nakon smrti Navaljnog. Također žele vidjeti režim sankcija protiv Bjelorusije u vezi s njenom podrškom Rusiji u ratu.
Vijesti / Svijet | 26. 03. 2024. u 14:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finska i Švedska vjeruju da EU treba da pojača sankcije Rusiji nakon smrti ruskog oporbenog lidera Alekseja Navaljnog u zatvoru, izjavio je u utorak švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom.

''Činjenica da vidimo da je smrt Alekseja Navaljnog jasno povezana s rukovodstvom u Rusiji čini neophodnim da se pobrinemo za to da možemo dodati sankcije posebno usmjerene na one koji su odgovorni za njegovu smrt'' - izjavio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom finskom kolegicom Elinom Valtonen.

''Također vjerujemo, naravno, da sankcije u cjelini, paket sankcija, treba proširiti jer vidimo da sankcije prave razliku kada je u pitanju sakaćenje sposobnosti Rusije da vodi svoj nelegalni rat protiv Ukrajine'' - kazao je on.

Dodao je da dvije nordijske zemlje također žele vidjeti režim sankcija protiv Bjelorusije u vezi s njenom podrškom Rusiji u ratu, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close