Rat u Ukrajini

Evo zašto je Putin odustao od napada na čeličanu

"Rusija još uvijek pati od gubitaka pretrpljenih ranije u sukobu"
Vijesti / Svijet | 22. 04. 2022. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo obavještajno izvješće o ratu u Ukrajini.

Odluka predsjednika Vladimira Putina da blokira čeličanu Azovstal u Mariupolju "ukazuje na želju da se obuzda ukrajinski otpor" i "oslobode ruske snage za napade na istoku", priopćili su.

U svom najnovijem ažuriranju, ministarstvo je reklo da bi potpuni napad Rusije na čeličanu "vjerojatno prouzročio značajne ruske žrtve, dodatno umanjujući njihovu ukupnu borbenu učinkovitost".

"Rusija još uvijek pati od gubitaka pretrpljenih ranije u sukobu", dodalo je ministarstvo. Ministarstvo dalje navodi da su, kako bi pokušali rekonstruirati svoje iscrpljene snage, Rusi svoju neoperativnu opremu morali slati na popravak u Rusiju, prenosi Index.hr.

Zelenskij upozorio Rusiju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju da planira falsificirati referendum o neovisnosti u djelomično okupiranim južnim regijama Hersonu i Zaporižju.

Zelenskij je u videoporuci pozvao Ukrajince koji žive pod ruskom okupacijom u tim regijama da ne daju ruskim snagama nikakve osobne podatke, poput brojeva putovnica.

"Pozivam stanovnike južnih regija Ukrajine, Hersona i Zaporižja, da budu jako oprezni s informacijama koje daju okupatorima. Ako vas zamole da ispunite neke upitnike, izostavite broj putovnice. Ne rade to da bi vam pomogli", rekao je Zelenskij.

Foto: AFP / Prizori iz Mariupolja

"Žele falsificirati tzv. referendum o vašoj zemlji ako iz Moskve dođe naređenje da se održi takva predstava. To je stvarnost. Budite oprezni", poručio je Zelenskij.

Zelenskij: Trebamo 7 milijardi dolara mjesečno

Zelenskij je također rekao svjetskim ministrima financija da njegovoj zemlji treba 7 milijardi dolara svaki mjesec do ljeta kako bi nastavila funkcionirati. Dodao je da će Ukrajini trebati i stotine milijardi dolara da nakon rata obnovi zemlju.

Poručio je da "globalna zajednica mora odmah isključiti Rusiju iz međunarodnih financijskih institucija, uključujući Svjetsku banku i MMF". "Sve zemlje moraju odmah biti spremne prekinuti sve odnose s Rusijom", dodao je.

Upitana hoće li MMF biti u mogućnosti osigurati hitna sredstva koja su Ukrajini potrebna, izvršna direktorica organizacije Kristalina Georgieva rekla je: "Uspjeli smo pronaći tijekom prva dva mjeseca rata. Vjerujemo da će s vremenom taj iznos pasti kako ukrajinsko gospodarstvo u dijelovima zemlje koji nisu pod okupacijom bude jačalo i kako počnu pritjecati doznake onih koji sada rade negdje drugdje", piše Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close