Ratno stanje

Evakuacija 11 državljana Srbije iz Sudana

Najmanje 413 osoba je ubijeno, a 3.551 ranjena od 15. travnja, kada je u glavnom gradu Khartoumu i drugim gradovima izbio sukob između Oružanih snaga Sudana i RSF-a, koji je vojska proglasila pobunjeničkom grupom
Vijesti / Svijet | 24. 04. 2023. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je da je jučer, u suradnji sa relevantnim organima Ujedinjenih naroda (UN), Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Republike Turkiye, započelo evakuaciju državljana Srbije iz Sudana, odnosno Kartuma, prenosi Anadolija.

"Konvojem Ujedinjenih naroda krenulo je četvoro naših državljana, konvojem UAE evakuisrano je šestoro, dok se jedan naš državljanin priključio konvoju koji je organizovala Turska", navedeno je u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova, u suradnji s međunarodnim partnerima, nastavlja sa naporima na iznalaženju rešenja za evakuaciju preostalih državljana Srbije u Sudanu, koji su izrazili želju da budu evakuirani.

Mnoge države evakuirale su diplomatsko osoblje i državljane iz Sudana dok žestoke borbe između vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) traju već drugi tjedan unatoč privremenom primirju za muslimanski blagdan Ramazanski bajram.

Najmanje 413 osoba je ubijeno, a 3.551 ranjena od 15. travnja, kada je u glavnom gradu Khartoumu i drugim gradovima izbio sukob između Oružanih snaga Sudana i RSF-a, koji je vojska proglasila pobunjeničkom grupom.

Sudan je bez funkcionalne vlasti od listopada 2021. godine, kada je vojska smijenila prelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u onome što su političke snage nazvale "pučem".

19 hrvatskih državljana napustilo Sudan

Devetnaest hrvatskih državljana u nedjelju je napustilo sukobima zahvaćeni Sudan, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. 

MVEP je ranije objavio da je 21 hrvatski državljanin, a radi se o većinom dvojnim državljanima, zatražio pomoć pri repatrijaciji.

Njih 19 tijekom jučerašnjeg dana napustilo je Sudan, javlja Hina. 

"Ova repatrijacija, u vrlo izazovnim uvjetima, realizirana je suradnjom Veleposlanstva RH u Kairu i Konzularne uprave MVEP-a, uz pomoć članica EU", priopćio je MVEP. 

U suradnji s partnerima Minstarstvo nastavlja raditi na povratku preostalih hrvatskih državljana koji su to zatražili, dodaje se. 

Mnoge zemlje zadnjih dana evakuiraju svoje državljane iz Sudana gdje su u desetodnevnim borbama za vlast između vojske i paravojnih snaga poginule stotine ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close