U posljednji čas

VIDEO | Ovako su elitni britanski specijalci izvukli diplomate iz Sudana

Za izvlačenje su korištena dva britanska vojna zrakoplova, C-130 Hercules i A400M Airbus, koja su poletjela iz britanske baze na Cipru.
Vijesti / Svijet | 24. 04. 2023. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom vikenda je tim elitnih britanskih specijalaca sudjelovao u tajnoj misiji izvlačenja diplomata iz Kartuma, glavnog grada Sudana u kojem bukte sukobi, javlja Sky News. Misija je, navodi ta britanska televizija, počela pod okriljem noći.

Tim elitnih britanskih specijalaca prebačen je u Kartum kasno navečer u subotu američkim vojnim zrakoplovom u sklopu odvojene ali koordinirane američke misije spašavanja diplomata i drugih američkih državljana iz Sudana.

Odmah po slijetanju, britanski vojnici napustili su svoje američke kolege te nabavili nekoliko lokalnih vozila kojima su se odvezli kroz grad u smjeru britanske ambasade, prenosi Index.

Britanska ambasada i diplomati su smješteni u dijelu Kartuma koji se nalazi između dvije zaraćene sudanske frakcije, što je misiju činilo posebno opasnom, navodi Sky News. Ranije tijekom subote britanski diplomati i članovi njihove obitelji, njih oko 30-ak, okupili su se na ranije dogovorenoj lokaciji.

Koordinirana akcija

Vojnici su se susreli na dogovorenoj lokaciji s 30-ak diplomata, članova obitelji i nekolicine dužnosnika drugih zemalja kojima je Britanija odlučila pomoći te ih pripremila za ekstrakciju. Vojnici su morali procijeniti situaciju na terenu, gdje se borbe vode već 10-ak dana te odlučiti je li situacija dovoljno sigurna za izvlačenje ili će pak za akciju biti potrebno još vojnika.

Za izvlačenje su korištena dva britanska vojna zrakoplova, C-130 Hercules i A400M Airbus, koja su poletjela iz britanske baze na Cipru. Avioni su sletjeli na sudanski aerodrom Wadi Seidna, koji se nalazi 30-ak kilometara sjeverno o Kartuma, oko 1 ujutro u nedjelju po britanskom vremenu.

Britanski avioni stigli su oko sat i pol vremena nakon što je američki zrakoplov koji je prevozio britanske specijalce sletio u Kartumu. Uslijedio je potencijalno najopasniji dio misije spašavanja.

Bili spremni i za žestoke borbe

Elitni tim britanskih vojnika je, naime, potom morao s lokacije na kojoj su se našli s diplomatima otputovati oko 30 kilometara do aerodroma Wadi Seidna, pri čemu su morali proći više kontrolnih točki.

Britanski plan je uključivao i mogućnost slanja dodatnih vojnika u slučaju uličnih borbi, koji bi specijalcima pomogli da se probiju kroz kontrolne točke i izvuku diplomate. U tom slučaju misija vojnika bila bi zaštititi diplomate od borbi do dolaska pomoći umjesto brzog izvlačenja.

No, Sky News navodi kako je u gradu u trenucima u kojima se odvijala misija vladao relativan mir, pa su britanski specijalci uspjeli prebaciti diplomate i njihove obitelji do zračne luke.

Kopirati
Drag cursor here to close