Sankcije i ograničenja

Europske države zatvaraju zračni prostor za ruske avione

"Poljska i Češka su to već učinile, a mi pozivamo sve zemlje Europske unije da naprave isto. Zrakoplovima jedne nepoželjne države nije mjesto na nebu demokracije"
Vijesti / Svijet | 26. 02. 2022. u 16:37 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Twitter / Ruski avion (arhiva)

I baltičke države kane zatvoriti svoj zračni prostor za zrakoplove iz Rusije zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, nakon što su to već učinile Poljska, Češka i Bugarska.

"Estonija se pridružuje inicijativi Poljske i zabranit će svim ruskim zračnim prijevoznicima korištenje našega zračnog prostora", rekao je u subotu u Tallinnu, prema radijskom izvješću, ministar gospodarstva Taavi Aas, prenosi Hina.

Odgovarajući nacrt odluke već je u pripremi.

Svoj zračni prostor za ruske zrakoplove žele zatvoriti i Latvija i Litva.

"Sve sankcije i ograničenja djeluju puno uspješnije kada su dalekosežne i sveobuhvatne. Zato se Latvija po tom pitanju usklađuje s ostalim baltičkim državama", rekao je latvijski ministar prometa Talis Linkaits.

Njegov litavski kolega Marius Skuodis rekao je da će se zatvaranje zračnog prostora triju baltičkih država realizirati istodobno.

"Još jedna značajna odluka je na putu", komentirala je na Facebooku estonska premijerka Kaja Kallas potez baltičkih država.

"Poljska i Češka su to već učinile, a mi pozivamo sve zemlje Europske unije da naprave isto. Zrakoplovima jedne nepoželjne države nije mjesto na nebu demokracije", napisala je.

"Brutalni napad Putinova režima na demokraciju i slobodu u Ukrajini neoprostiv je. Zapad mora izolirati Rusiju i ekonomski i politički", napisala je Kallas.

I Velika Britanija, koja nije članica EU-a, također je zabranila ruskim zračnim prijevoznicima slijetanje ili prelijetanje njezina zračnog prostora.

Poljska, Bugarska i Češka u petak su objavile da zatvaraju svoj zračni prostor za ruske zračne tvrtke, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Rusija je prelijetanje ruskog teritorija zabranila zračnim prijevoznicima iz Poljske, Bugarske i Češke kao odgovor na jednake poteze tih zemalja, a ranije je pristup svome zračnom prostoru zabranila svim britanskim zračnim prijevoznicima.

Kopirati
Drag cursor here to close