Sumnje

Europarlamentarka suradnik ruske obavještajne službe?

Schinas je istaknuo da Kremlj kampanjama dezinformiranja, između ostalog trolovima na društvenim mrežama, želi "destabilizirati europsku demokraciju".
Vijesti / Svijet | 06. 02. 2024. u 20:45 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija se sustavno pokušava uplitati u demokratske procese u Europskoj uniji, poručio je u utorak potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas, nakon što se pojavila sumnja da je dugogodišnja europarlamentarka iz Latvije godinama suradnik ruske obavještajne službe.

"Znamo za višestruke, sustavne ruske pokušaje miješanja u demokratske procese i sustave u Europskoj uniji, diljem Europe", kazao je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu Schinas, povjerenik EK za promicanje europskog načina života.

Europski parlament otvorio je početkom prošloga tjedna internu istragu o slučaju latvijske europarlamentarke Tatjane Ždanoke nakon što je neovisni ruski portal Insider objavio da je Ždanoka godinama suradnik ruske obavještajne službe FSB.

Ne smije se kandidirati na parlamentarnim i lokalnim izborima

Ždanoka, Ruskinja iz Latvije, članica je Europskog parlamenta od 2004. Ždanoka se ne može kandidirati na latvijskim parlamentarnim i lokalnim izborima jer se kao članica Komunističke partije i nakon 1991. protivila latvijskoj neovisnosti.

Ukupno samo 13 eurozastupnika nije glasalo za osudu ruske agresije na Ukrajinu u ožujku 2022., a Ždanoka je bila među njima nakon čega je izbačena iz kluba Zelenih. Afera je u međuvremenu postala poznata pod nazivom Russiagate, a o tom slučaju i ruskom uplitanju u demokratske procese Europski parlament će usvojiti rezoluciju u četvrtak.

"Duboko su zabrinjavajuće nedavne optužbe da bi članovi ovog doma mogli raditi za rusku obavještajnu službu. No, vjerujem da je dužnost ove kuće istražiti tko je što učinio i pod kojim uvjetima igra moskovsku igru", kazao je Schinas.

Odbacila optužbe

Schinas je istaknuo da Kremlj kampanjama dezinformiranja, između ostalog trolovima na društvenim mrežama, želi "destabilizirati europsku demokraciju". Naveo je i da su se ruski predstavnici sastajali s katalonskim separatistima između 2017. i 2020.

Latvijska pučanka Sandra Kalniete kazala je da za nju nije iznenađenje da je Ždanoka suradnik ruske obavještajne službe, a istaknula je i da ona "nije jedina koja slobodno promiče" ruske interese, već postoji "široka mreža" suradnika FSB-a s korijenom u sovjetskom razdoblju.

Tatjana Ždanoka odbacila je optužbe u Europskom parlamentu. Poručila je da je ona "agentica za mir, agentica za Europu bez fašizma, agentica za prava manjina i agentica za ujedinjenu Europu od Lisabona do Urala".

Kopirati
Drag cursor here to close