Problemi s Kosovom

EU: Ukinuti tarife na robu i formirati Zajednicu srpskih općina

EU duboko žali zbog jednostrane odluke vlasti da poveća tarife na uvoz iz Srbije i BiH kao i na uspostavljanju necarinskih barijera i inzistira na njihovom hitnom ukidanju
Vijesti / Svijet | 17. 12. 2018. u 20:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija je danas ponovo inzistirala na ukidanju jednostranih tarifa uvedenih na robu iz Srbije i BiH i pozvala prištinske vlasti da nastave primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i da formiraju Zajednicu srpskih općina.

Povodom trećeg sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova u Europskom vijeću napominju da je SSP u osnovi odnosa EU i Kosova i da Prištini nudi ”mogućnost održivog napretka i približavanja Uniji u skladu sa europskom perspektivom regiona i stvara mogućnost za trgovinu i investicije”.

”EU naglašava važnost nastavka i efikasne primjene ŠP, kao i drugih ugovornih obaveza uključujući oblasti trgovine i carina. EU duboko žali zbog jednostrane odluke vlasti da poveća tarife na uvoz iz Srbije i BiH kao i na uspostavljanju necarinskih barijera i inzistira na njihovom hitnom ukidanju”, kaže se u priopćenju Vijeću EU.

U Vijeću EU naglašavaju da uvođenje tarifa šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovih građana, kao i da smanjuje protok trgovine i privlačnosti Kosova kao mjesta za poslovanje i investicije.

”Sve prepreke u oblasti trgovine moraju biti rješavane u okvirima odgovarajućih foruma i mehanizama, uz konstruktivno sudjelovanje svih zainteresiranih strana i u duhu regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa”, navode u Vijeću.

EU u svom priopćenju nakon trećeg Vijeća za primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom održanog u Briselu podvlači važnost kontinuiranog zalaganja Kosova u okviru dijaloga Beograda i Prištine i ubrzanja i intenziviranja rada na pravno obavezujućem sporazumu u cilju sveobuhvatne normalizacije između Srbije i Kosova.

”Sve dogovori iz dijaloga moraju u potpunosti biti primijenjeni bez daljih odlaganja, pogotovo sporazum iz 2015. godine o formiranju Zajednice srpskih općona”, stoji u priopćenju Vijeća.

U Vijeću EU navode da se tijekom sastanka s prištinskim dužnosnicima razgovaralo i o reformskim prioritetima u oblasti vladavine prava, poštovanja osnovnih prava, reforme javne administracije, ekonomskom razvoju, kao i o obrazovanju i zapošljavanju.

Na sastanku je prepoznat napredak u primjeni europske reformske agende, a Priština pozvana na brzu primjenu izvanrednih mjera.

Kada je vizna liberalizacija u pitanju, navodi se da je na Vijeću EU i Europskom parlamentu da razmotre izvještaj Europske komisije o ispunjenosti preostalih uvjeta za to, prenosi Tanjug.

Prethodno je otkazana zajednička konferencija za medije visoke predstavnice EU Federike Mogherini i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, iako je bila predviđena, a iz EU su naveli da će izdati priopćenje o sastanku.

Kopirati
Drag cursor here to close