Angažman

EU spremna za Tursku, ali postavlja uvjete

Ali, 10. srpnja turski predsjednik Tayyip Erdogan, u neočekivanom potezu, pozvao je na ponovno otvaranje pristupnih pregovora Ankare
Vijesti / Svijet | 20. 07. 2023. u 21:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri vanjskih poslova Europske unije složili su se u četvrtak da bi blok trebao da se ponovo angažira s Turskom, ali su postavili neke uvjete i nisu podržali pozive Ankare da oživi zamrlu kandidaturu za članstvo.

Turska je službeni kandidat za pridruživanje EU već 24 godine, ali su pregovori o pridruživanju zastali od 2016. zbog zabrinutosti bloka zbog kršenja ljudskih prava i poštovanja vladavine prava.

Ali, 10. srpnja turski predsjednik Tayyip Erdogan, u neočekivanom potezu, pozvao je na ponovno otvaranje pristupnih pregovora Ankare, povezujući tu ideju s turskim odobravanjem kandidature Švedske za pridruživanje NATO vojnom savezu.

- Razgovarali smo o tome kako da se ponovo angažiramo s Turskom - rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova bloka u Briselu.

- Uvjereni smo da postoji recipročan interes za razvoj jačih odnosa između Turske i Europske unije - dodao je.

Ali je napomenuo da EU želi da i Turska pokaže pomake, posebno po pitanju Cipra, člana EU, na čiji je sjeverni dio Truska izvršila invaziju 1974. godine i od tada je pod okupacijom.

- Rješavanje pitanja Cipra u skladu s relevantnim rezolucijama Ujedinjenih naroda bit će ključno u ovom ponovnom angažmanu s Turskom - rekao je Borrell.

- Također, bit će od suštinskog značaja očuvanje osnovnih sloboda i vrijednosti definisanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, čiji je dio Ankara - naglasio je on.

Kopirati
Drag cursor here to close