Tenzije

EU prijeti Britaniji

"Sada čujemo da će EU, ako ne pristanemo na njegove uvjete, iskoristiti ekstremno tumačenje protokola za Sjeverenu Irsku kako bi uveo punu trgovinsku granicu duž Irskog mora", napisao je Johnson u britanskom listu.
Vijesti / Svijet | 12. 09. 2020. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski premijer Boris Johnson optužio je Europsku uniju da prijeti uvesti trgovinsku granicu na Irskom moru i blokirati trgovinu prehrambenim prozvodima između Britanije i Sjeverne Irske ukoliko se ne prihvate uvjeti EU-a za buduće odnose dvije strane.

Johnsonova vlada je ovoga tjedna najavila da planira prekršiti svoje međunarodne obveze u dijelu sporazuma o izlasku iz Europske unije potpisanom u siječnju objasnivši svoju namjeru potrebom za novim zakonom koji će štititi slobodu trgovine između četiri konstitutivna dijela Ujedinjenog Kraljevstva, Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske.

Taj je potez stvorio napetost u odnosima Bruxellesa i Londona i povećao izglede za neuspjeh trgovinskih pregovora između Britanje i EU-a, odnosno mogućnost da se između dvije strane neće postići sporazum do prosinca, kada istječe prijelazno razdoblje nakon brexita, izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, prenosi Hina.

Johnson je u listu Daily Telegraph napisao da se posljednjih tjedana "zabrinuo" da EU možda nije dobro shvatila uvjete sporazuma o brexitu koji uključuje protokol za Sjevernu Irsku napravljen kako bi se izbjegla tvrda granica između Sjeverne Irske i Republike Irske.

"Sada čujemo da će EU, ako ne pristanemo na njegove uvjete, iskoristiti ekstremno tumačenje protokola za Sjeverenu Irsku kako bi uveo punu trgovinsku granicu duž Irskog mora", napisao je Johnson u britanskom listu.

"Rečeno nam je da EU neće uvesti carine samo na robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku nego da bi mogao i zaustaviti transport prehrambenih proizvida između Velike Britaniije i Sjeverne Irske".

On je ocijenio da stajalište EU-a predstavlja opasnost i po Ujedinjeno Kraljevstvo i po mir u Sjevernoj Irskoj, gdje je Sporazumom na Veliki petak iz 1998. najvećim dijelom okončano tri desetljeća sukoba između tamošnjih protestanata i katolika.

"Moramo zaštiti Ujedinjeno Kraljevstvo od te katastrofe i zato smo napravili tu pravnu sigurnosnu mrežu, Zakon o unutarnjem tržištu Ujedinjenog Kraljevstva, kako bi razjasnili stajalište i riješili nedosljednosti", napisao je Johnson.

"Okončajmo sve možebitne nesporazume. Uklonimo tu opasnost iz tkiva Ujedinjenog Kraljevstva. Neka EU makne svoje prijetnje iz razgovora".

Vlada u Londonu je taj zakon predstavila u srijedu, ističući kako će on zaštititi britansko visoko integrirano tržište i jamčiti tvrtkama da nastave neometano trgovati u svim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva nakon završetka prijelaznog razdoblja kad više neće vrijediti zakoni EU-a.

Zakonom se planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, što je bilo jedno o najtežih pitanja kada se pregovaralo o Sporazumu o razdruživanju. Zbog tih najava posebno je zabrinuta Irska, koja jedina ima kopnenu granicu u s Ujedinjenim Kraljevstvom, ali i Sjeverna Irska, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Nemalo iznenađenje izazvala je izjava državnog tajnika za Sjevernu Irsku, Brandona Lewisa koji je priznao je da se tim zakonom "krši međunarodno pravo, ali na poseban i ograničen način".

Europska strana upozorava Britaniju da bi nepoštivanje međunarodnih sporazuma teško uzdrmalo povjerenje u britansku vladu, a to povjerenje je ključno za sklapanje tih sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close