Odbijanje uvođenja sankcija

EU poslala poruku Srbiji zbog odnosa s Rusijom: Duboko žalimo

Srbija je uz Tursku jedina od kandidatskih zemlja koja nije uvela sankcije protiv Rusije nakon njezine agresije na Ukrajinu.
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2022. u 15:44 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće EU izrazilo je danas "duboko žaljenje" zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju s vanjskom politikom EU i odbijanja uvođenja sankcija protiv Rusije.

"Vijeće duboko žali zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, naročito zbog nepristajanja na uvođenje sankcija Rusiji i Bjelorusiji, kao i zbog vanjskopolitičkih poteza suprotnih zajedničkom pristupu EU", kaže se u zaključcima o proširenju koje su u utorak usvojili ministri za europske poslove država članica.

Srbija je uz Tursku jedina od kandidatskih zemlja koja nije uvela sankcije protiv Rusije nakon njezine agresije na Ukrajinu.

Ministri su također istaknuli potrebu da se Srbija uskladi i s viznom politikom EU. Srbija je ukinula vize za građane zemalja koje ne priznaju Kosovo. Zbog toga je povećan broj migranata iz zemalja poput Indije, Kube, Tunisa, Burundija, koji zrakoplovom dolaze u Beograd i onda nastoje nelegalno ući na teritorij EU. U međuvremenu je Srbija uvele vize za neke od tih zemalja i najavila da će to učiniti i za preostale.

Vijeće EU također je u zaključcima za Srbiju naglasilo važnost regionalne suradnje, suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima, rješavanje preostalih slučajeva nestalih osoba i pune suradnje s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove, uključujući potpuno prihvaćanje i provedbu njegovih odluka i odluka po hitnom postupku.

Također se kaže da osuđeni ratni zločinci ne bi trebali imati pristup javno prostoru i da nema mjesta za njihovo glorificiranje i negiranje njihovih zločina.

Kopirati
Drag cursor here to close