Demokratska prava

Orbanov Fidesz podnio prijedlog zakona o ‘zaštiti nacionalnog suvereniteta’

Orban, koji je na vlasti od 2010., odbacio je optužbe da potkopava demokraciju u Mađarskoj.
Vijesti / Svijet | 22. 11. 2023. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladajuća stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana podnijela je u utorak parlamentu nacrt zakona o "zaštiti nacionalnog suvereniteta" kako bi se obranila od, kako je nazvala, neprimjerenog političkog uplitanja stranih osoba ili skupina.

Zakon dolazi u trenutku kada je nacionalist Orban, koji se u proteklih 13 godina više puta sukobljavao s Europskom unijom oko demokratskih prava u Mađarskoj, pojačao kampanju svoje stranke uoči izbora za Europski parlament u lipnju sljedeće godine.

Orban, koji je na vlasti od 2010., odbacio je optužbe da potkopava demokraciju u Mađarskoj.

Političko utjecanje u izmjene propisa

Prijedlog zakona predviđa uspostavu posebnog tijela koje bi istraživalo i pratilo rizike političkog uplitanja i preporučivalo izmjene propisa. Ono bi također kažnjavalo zabranjeno inozemno financiranje stranaka ili skupina koje se natječu na izborima s do tri godine zatvora.

''Suverenitet Mađarske je narušen – i to također nosi povećani rizik za nacionalnu sigurnost – ako politička moć dođe u ruke osoba ili organizacija ovisnih o bilo kojoj stranoj sili, organizaciji ili osobi'', stoji u prijedlogu zakona.

Zastupnici će raspravljati o zakonu prije njegovog konačnog odobrenja.

Dvotrećinska većina u parlamentu

Orban, koji ima dvotrećinsku većinu u parlamentu koja omogućuje Fideszu da promijeni bilo koji zakon, postigao je svoju četvrtu uvjerljivu pobjedu 2022.

EU je blokirao Mađarskoj povlačenje milijardi eura iz fondova zbog spora oko vladavine prava tijekom mandata Orbana, koji je apelirao na konzervativne birače prikazujući se kao branitelj mađarskih nacionalnih interesa.

Zakon, koji je prvi put predložen u rujnu, poklopio se s pokretanjem kampanje na jumbo plakatima u kojoj se ocrnjuje predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i ankete o politikama Unije, uključujući financiranje Ukrajine i razgovore o članstvu u EU s ratom razorenim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close