Snažna podrška Amerike

Escobar o crnogorskoj vladi: Radujem se zajedničkoj borbi protiv korupcije

Escobar je, na online brifingu za novinare regije, kazao kako je duboko ukorijenjena korupcija jedan od najvećih izazova na zapadnom Balkanu.
Vijesti / Svijet | 03. 05. 2023. u 21:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sjedinjene Američke Države (SAD) raduju se suradnji s aktualnom i budućom crnogorskom vladom u borbi protiv korupcije'', poručio je posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Escobar je, na online brifingu za novinare regije, kazao kako je duboko ukorijenjena korupcija jedan od najvećih izazova na zapadnom Balkanu.

On je istaknuo kako SAD podržava sve napore u uspostavljanju vladavine prava i provođenja neophodnih reformi, kako bi se postigao veći stupanj odgovornosti.

Korupcija razara Balkan

''U potpunosti podržavamo sve akcije u borbi protiv korupcije na zapadnom Balkanu'', naveo je Escobar.

On je rekao da su, u tom smislu, SAD partner Crne Gore u borbi protiv kriminala.

''Osigurat ćemo tehničku pomoć, dijelimo informacije i pomažemo u izgradnji kapaciteta. Radujemo se suradnji s ovom i budućom vladom u borbi protiv korupcije'', rekao je Escobar.

On je izjavio sućut obitelji stradalih u jutrošnjoj pucnjavi u školi u središtu Beograda, u kojoj je poginulo osmero učenika i zaštitar.

Govoreći o novoj rundi pregovora između Srbije i Kosova koja je u utorak započela u Beogradu, Escobar je kazao da je između te dvije države postignut pravno obvezujući sporazum.

''U utorak se razgovaralo o implementaciji tog sporazuma. Implementacija počinje formiranjem Zajednice srpskih općina na Kosovu (ZSO). To je bilo u fokusu razgovora'', naveo je Escobar.

Pitanje ZSO na Kosovu

Kazao je kako se razgovaralo o značajnim elementima sporazuma, kao i da je sada na glavnim pregovaračima da nastave s ''upotrebljivim" statutom (o formiranju ZSO na Kosovu).

''Očekujemo da će se u iduća dva tjedna glavni pregovarači ponovo sastati kako bi ponovno razgovarali o tom procesu. Ovaj proces je veoma bitan i značajno je da ga dvije strane, posebno Kosovo, uzmu za ozbiljno i da ubrzano nastave ka cilju'' , rekao je Escobar.

On je pozdravio usvajanje deklaracije o nestalim osobama.

''Nastavit ćemo tražiti napredak i u ostalim oblastima'', kazao je Escobar, prenosi portal Vijesti online.

Po njegovim riječima, dijalog Srbije i Kosova ne uključuje treće države, iako stvara priliku za regionalnu stabilnost.

''Ne kreiramo model BiH na Kosovu''

''Ne nastojimo ponovno kreirati model iz Bosne i Hercegovine. Situacija u BiH je ohrabrujuća u smislu da smo imali uspješne izbore, koji su rezultirali vladama na državnoj razini i sada na razini Federacije'', dodao je Escobar.

On je rekao kako su izbori u BiH doveli nove lidere u strukturu moći, što je bilo neophodno.

Upitan je li Srbija prekršila sporazum kada je glasovala protiv članstva Kosova u Vijeću Europe, Escobar je odgovorio kako nije siguran da to predstavlja kršenje sporazuma.

"To ovisi od EU, koja je garant sporazuma. Proces implementacije nije bio dogovoren u trenutku kada se glasovalo", rekao je Escobar.

Što ako se ne dogovore do kraja godine?

Upitan što će se dogoditi ako ne dođe do dogovora Srbije i Kosova do kraja godine, on je rekao da je to pitanje preuranjeno.

''Vidimo da se lideri sastaju, da pričaju o pravim pitanjima. Nismo očekivali da se postigne dogovor jučer već smo htjeli da nam predstave svoja viđenja. Nadam se i u potpunosti očekujem da ćemo do kraja godine stići do tog cilja'', priopćio je Escobar.

Na pitanje kako SAD gledaju na veze zemalja zapadnog Balkana s Rusijom, on je rekao da sve države, posebno kandidati za članstvo u EU, imaju obvezu da se usklade s politikom sankcija Unije.

''Rekao bih da, u globalu, zemlje regije vide krizu onako kako je i mi vidimo - kao prijetnju europskoj sigurnosti i prosperitetu, pa da iz tog razloga moramo odgovoriti kolektivno'', kazao je Escobar.

Kopirati
Drag cursor here to close