Rat u Ukrajini

Erdogan želi posredovati u pregovorima Putin-Zelenskij

"Turska je učinila sve moguće napore da spriječi ovaj rat, a zatim da ga mirno okonča. Zahvaljujući našim naporima bilo je moguće i stvaranje mehanizma za sprečavanje žitne krize", rekao je Erdogan.
Vijesti / Svijet | 23. 08. 2022. u 08:48 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak kako smatra svojim ciljem da u bliskoj budućnosti organizira razgovore ruskog šefa države Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, javila je ruska agencija TASS, dok Kijev šalje poruke da Moskva pregovorima želi kupiti vrijeme - prenosi Hina.

"Naš cilj je da u bliskoj budućnosti organiziramo sastanak Putina i Zelenskija radi rješavanja krize (u Ukrajini)'', citira TASS današnju poruku Erdogana u Ankari.

U međuvremenu, Erdogan je sukob u Ukrajini nazvao ''najvažnijom krizom na svijetu'', koja ima posljedice po Tursku i cijelo čovječanstvo.

"Turska je učinila sve moguće napore da spriječi ovaj rat, a zatim da ga mirno okonča. Zahvaljujući našim naporima bilo je moguće i stvaranje mehanizma za sprečavanje žitne krize", rekao je Erdogan.

Uzimajući u obzir da Rusija i Ukrajina čine više od trećine svjetske proizvodnje žitarica, Erdogan je rekao kako činjenica da je ukrajinsko žito počelo ponovno ići u svijet upravo preko Turske "sama po sebi najvažniji događaj za čovječanstvo''.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov je početkom kolovoza rekao da je sastanak predsednika Ruske Federacije i Ukrajine moguć tek nakon što delegacije pregovarača dviju država naprave sve svoje domaće zadaće, ali da nema preduvjeta za pregovore na najvišoj razini.

Turski predsjednik Erdogan, koji se početkom kolovoza sastao s Putinom, a u petak je prvi put u zadnjih šest mjeseci doputovao u posjet Ukrajini, već je više puta rekao da je spreman posredovati između Kijeva i Moskve.

Rusija želi stupiti s Ukrajinom u nove pregovore kako bi imala vremena obnovi svoje vojne snage i povede novu ofenzivu, rekao je u ponedjeljak za AFP savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Kremlj već tjednima "želi uvjeriti Ukrajinu da pristupi pregovorima" kako bi "zamrznuo sukob i sačuvao status quo na okupiranom ukrajinskom području", naveo je Podoljak dok zemlja ulazi u šesti mjesec rata koji je povela Moskva.

Rusija "šalje svoje prijedloge preko raznih posrednika", dodao je, ne imenujući ih, dok u ovom trenutku Kijev i Rusija nemaju nikakav politički kontakt.

Kopirati
Drag cursor here to close