Plan

Erdogan obećava veće slobode i prava

"Osnaživanje prava na slobodu izražavanja, udruživanja i religije... cilj je na kojem smo do sada najviše radili", rekao je ministrima i drugim vladinim dužnosnicima.
Vijesti / Svijet | 02. 03. 2021. u 15:53 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak da će Turska ojačati pravo na pravedno suđenje te na slobodu izražavanja i udruživanja u sklopu novog akcijskog plana za ljudska prava.

Plan, obećan nedavno u sklopu zakonskih i gospodarskih reformi, poboljšat će i pravosudni sustav, naglasio je Erdogan u govoru u predsjedničkoj palači u Ankari.

Nikome ne može biti uskraćena sloboda zbog njegova mišljenja, naglasio je.

Plan od devet točaka predviđa mjere za poboljšanje pravosudnog sustava u područjima koja se kreću od nacionalizacije zemljišta i suđenja maloljetnicima do mjera koje će omogućiti brza suđenja i poboljšanje uvjeta poslovanja.

Erdogan je kazao da vlada također preispituje progon kaznenih djela koja se odnose na medije i internet.

"Osnaživanje prava na slobodu izražavanja, udruživanja i religije... cilj je na kojem smo do sada najviše radili", rekao je ministrima i drugim vladinim dužnosnicima.

"Nećemo zalijevati svaki cvijet koji vidimo", istaknuo je.

Kritičari optužuju Erdoganovu vladu da vrši pritisak na pravosuđe, koje je kaznilo tisuće njezinih protivnika od neuspjelog državnog udara 2016. Ankara tvrdi da su sudovi neovisni i da tako postupa zbog prijetnji zemlji.

Turska ignorira presude Europskog suda za ljudska prava kojima se traži trenutačno puštanje na slobodu filantropa Osmana Kavale, koji je već više od tri godine u zatvoru bez sudske presude, te Selahattina Demirtasa, bivšeg vođe treće najveće stranke u zemlji, prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP).

Sud, čije presude su zakonski obvezujuće, ističe da su takvi slučajevi kršenja ljudskih prava i da ograničavaju pluralizam i političku raspravu.

Erdogan je kazao i da će biti osnovan odbor koji će pratiti poštivanje ljudskih prava u zatvorima te da će se svake godine objavljivati izvješće o ljudskim pravima u Turskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close