Ne očekuje sankcije

Erdogan: Nabavka ruskog sustava S-400 'gotova stvar'

Erdogan je ponovio da je nabavka ruko sustava S-400 "gotova stvar" i kazao da bi Sjedinjene Države trebale dobro razmisliti prije nego što uvedu sankcije Turskoj, članici NATO-a.
Vijesti / Svijet | 20. 06. 2019. u 16:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak kako ne očekuje da Sjedinjene Države uvedu sankcije Turskoj zbog nabavke ruskog proturaketnog sustava, ali da će Ankara odgovoriti istim mjerama ako Washington tako postupi.  

Govoreći na press konferenciji za strane medije u Istanbulu, Erdogan je ponovio da je nabavka ruko sustava S-400 "gotova stvar" i kazao da bi Sjedinjene Države trebale dobro razmisliti prije nego što uvedu sankcije Turskoj, članici NATO-a. 

''Govorim ovo veoma otvoreno i iskreno, naši odnosi s Trumpom su na takvom nivou da ih mogu nazvati veoma dobrim. U slučaju svakog nesporazuma mi odmah uspostavimo komunikaciju putem telefona. Ne vidim nikakvu mogućnost da se te sankcije uvedu'', izjavio je Erdogan.

/ Proturaketnoi sustav

 On je, međutim, naglasio da Turska neće ostati nijema ukoliko se uvedu. 

''SAD moraju razmisliti o tome veoma pažljivo. I mi imamo vlastite sankcije'' kazao je turski čelnik. 

Naglasio je da će raspravljati o toj temi s Trumpom na summitu G20 u Japanu krajem mjeseca. 

Turska je mjesecima u sporu sa Sjedinjenim Državama zbog planirane nabavke ruskog proturaketnog sustava, za koji Washigton tvrdi da je inkompatibilan s NATO-ovom vojnom mrežom i mogao bi ugroziti borbene avione F-35, u čijem stvaranju sudjeluje Turska i planira ih kupiti. 

Sjedinjene Države zaprijetile su uvođenjem sankcija Turskoj ukoliko ne odustane od plana o kupovini ruskog sustava S-400. Erdogan odbija da odstupi od toga. On je danas također izjavio kako će isporuka S-400 najvjerojatnije početi u prvoj polovini jula. 

Ankara polaže nade u Trumpa da će odustati od sankcija, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close