Zbog Irana

SAD rasporedile proturaketni sustav "THAAD" u Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pohvalio je taj potez i nazvao ga dokazom snage vojnih veza te dvije zemlje saveznice, prenosi AP.
Vijesti / Svijet | 05. 03. 2019. u 10:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države rasporedile su prvi put visoko razvijeni proturaketni sustav "THAAD" u Izraelu, objavile su američka i izraelska vojska, izražavajući istovremeno zabrinutost zbog iranskog razvoja moćnih raketa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pohvalio je taj potez i nazvao ga dokazom snage vojnih veza te dvije zemlje saveznice, prenosi AP.

Kako je rekao, to čini Izrael jačim da bi se bavio bliskim i dalekim prijetnjama širom Bliskog istoka.

Potporučnik  Jonathan Conricus, glasnogovornik izraelske vojske, rekao je novinarima da je baterija "THAAD" danas dopremljena iz SAD-a i Europe u zrakoplovnu bazu na jugu Izraela, kao i da je instalirana samo nekoliko puta na drugim mjestima u svijetu i da je to bio test sposobnosti SAD-a da razmjesti tako moćno i kompleksno oružje. 

Izrael već ima unaprijeđen višeslojni proturaketni sustav obrane koji može presresti rakete dugog dometa van atmosfere, ali i rakete kratkog dometa koje nisu navođene, a ispaljuju se iz pojasa Gaze.

Kako je rekao Conricus, za vrijeme vojne vježbe ovaj tjedan sustav "THAAD", koji obara rakete dugog i srednjeg dometa, poduprijet će postojeće izraelske sustave, a to raspoređivanje je privremeno i za sada sustav neće biti integriran u izraelsku obranu.

Američka vojska priopćila je da raspoređivanje demonstrira nastavak posvećenosti sigurnosti i pokazuje da američke snage mogu brzo odgovoriti na svaku prijetnju svugdje i u svako vrijeme.

Conricus je razmještanje opisao kao obrambenu vježbu koja nije povezana s trenutnim razvojem događaja u regiji, ali dolazi usred napetosti s Iranom i libanskim Hezbollahom.

Početkom godine, tenzije između dugogodišnjih suparnika su umalo prerasle u sukob kada je Izrael gađao iranske vojne mete u Siriji, a Iran je odgovorio lansiranjem rakete iz Damaska ka sjeveru Izraela.

Izraelski dužnosnici stalno izražavaju zabrinutost zbog toga što Iran razvija dugodometne rakete, ali i zato što Hezbollah pravi velike arsenale raketa u susjednom Libanu, navodi AP.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close