Odgovor na raketiranje Turske

Erdogan iz Katra najavio mogućnost kopnene intervencije

"Naše ministarstvo obrane i naš glavni stožer zajedno odlučuju koliki dio kopnenih snaga treba sudjelovati. Obavljamo konzultacije, a zatim poduzimamo korake u skladu s tim", odgovorio je Erdogan.
Vijesti / Svijet | 21. 11. 2022. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri osobe su ubijene u raketnim napadima kurdske milicije na Tursku u ponedjeljak. Televizijska kuća CNN Turk tvrdi kako su rakete ispaljene iz Kobanea u Siriji, koji kontrolira kurdska milicija YPG.

Pretpostavlja se kako je raketni napad odgovor na turske zračne operacije tijekom vikenda, prenosi Index.hr

Zračni napad 

Guverner Gaziantepa Davut Gul je rekao kako su ispaljene rakete pogodile školu, dvije kuće i kamion u okrugu Karkamis, blizu graničnog prijelaza u pokrajini Gaziantep. Guverner je prvo izvijestio o šestero ranjenih, ali ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu je kasnije izjavio da su poginule tri osobe.

Tursko ministarstvo obrane je u priopćenju navelo da su turske oružane snage uzvratile na kurdski napad. Također, podsjetili su da su turski ratni zrakoplovi već u nedjelju izveli zračne napade na baze kurdskih militanata u Siriji i Iraku, pri čemu su uništili 89 ciljeva, javlja Reuters.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan se obratio novinarima po povratku s putovanja u Katar te je poručio da operacije neće biti ograničene samo na zračnu kampanju, nego će se razgovarati i o opciji uključivanja kopnenih snaga.

Osam ranjenih 

"Naše ministarstvo obrane i naš glavni stožer zajedno odlučuju koliki dio kopnenih snaga treba sudjelovati. Obavljamo konzultacije, a zatim poduzimamo korake u skladu s tim", odgovorio je Erdogan na pitanje o sljedećim koracima.

Ministarstvo obrane tvrdi da je operacija tijekom vikenda zapravo bila odmazda za bombaški napad u Istanbulu prošlog tjedna u kojem je ubijeno šest osoba. Turske vlasti su za napad okrivile zabranjenu Kurdistansku radničku stranku (PKK). Međutim, PKK i Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima, koje uključuju YPG, zanijekale su umiješanost u bombaški napad 13. studenog.

Kurdi su već tijekom vikenda odgovorili na zračne operacije Turske pa je tako Ankara objavila kako je osam pripadnika sigurnosti ranjeno u raketnim napadima YPG-a iz sirijskog Tal Rifata na policijsku postaju u blizini graničnog prijelaza u turskoj pokrajini Kilis.

Kopirati
Drag cursor here to close