Sastanak u Istanbulu

Erdogan: Bez sumnje, Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u

Erdogan je rekao kako je Turska zemlja koja je uložila najintenzivnije napore da se rusko-ukrajinski rat okonča pregovorima na temelju međunarodnog prava, prenosi Anadolija.
Vijesti / Svijet | 08. 07. 2023. u 12:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon što se u Istanbulu sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja Al Jazeera Balkans.

Erdogan je svečanom ceremonijom u vili Vahdettin u Istanbulu dočekao ukrajinskog predsjednika Zelenskog, a nakon bilateralnog i međudelegacijskog sastanka održana je zajednička konferencija za novinare.

Erdogan je rekao kako je Turska zemlja koja je uložila najintenzivnije napore da se rusko-ukrajinski rat okonča pregovorima na temelju međunarodnog prava, prenosi Anadolija.

"Dat ćemo svaku vrstu podrške kako bi Ukrajina ponovno stala na noge", rekao je Erdogan, te dodao: "Bez sumnje, Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u".

Erdogan je također poručio kako se nada produženju crnomorskog ugovora o žitu koji ističe 17. srpnja.

"Činimo napore da produžimo crnomorski sporazum o žitu", rekao je Erdogan, napominjući da se na sastanku razgovaralo o 12 turskih brodova zaglavljenih u ukrajinskim lukama.

Turski predsjednik je govorio i o temi razmjene zarobljenika.

"Čuli smo predsjednika Zelenskog o razmjeni zarobljenika. Također smo u pregovorima s ruskom stranom. Sljedeći mjesec gospodin Putin će također posjetiti Tursku, imat ćemo priliku ponovno razgovarati licem u lice", rekao je Erdogan.

Zelenski je, sa druge strane, poručio kako je u Istanbul došao kako bi zahvalio svima koji žele mir njegovoj zemlji i narodu.

"Zahvalan sam na nepokolebljivoj podršci Turske teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine", rekao je Zelenski. "Ukrajina želi provesti mirovni plan, a Turska je spremna preuzeti vodstvo na tom planu".

Kopirati
Drag cursor here to close