Što se poduzelo?

Enes Omeragić bio je na popisu kao prijetnja i u Srbiji i u BiH

Vijesti / Svijet | 20. 11. 2015. u 12:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Enes Omeragić (34), koji je u srijedu navečer u Sarajevu, ubio Armina Salkića (26) i Nedeljka Radića (34), pripadnike Oružanih snaga BiH registriran je čak i u srpskim službama kao eventualna prijetnja zbog veza s najradikalnijim članovima vehabijskog pokreta u Raškoj oblasti, gdje je boravio nekoliko puta, objavio je Tanjug.

Omeragić, koji je rođen u Parizu, prije tri mjeseca boravio je u Srbiji na jedan dan, piše pak Blic pozivajući se na izvor blizak sigurnosnim službama Srbije.

''Omeragić je u kolovozu ušao u Srbiju na graničnom prelazu s Hrvatskom - Batrovcima, i istog dana je na istom prelazu izašao iz Srbije. S kim je bio u Srbiji, nije poznato. Nije bio na popisu vehabista iz BiH, pa njegovo kretanje nije ni praćeno'', rekao je isti izvor listu.

List piše da se Omeragić godinama nalazio na evidencijama sigurnosnih službi te da je u travnju 2010. godine stavljen na listu koja je predstavljena Parlamentarnoj skupštini BiH.

''Od tada se vodi kao potencijalna sigurnosna prijetnja, ali nad njim nije bila provedena nikakva posebna kontrola i nadzor'', navodi Blic.

Istodobno, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu u BiH (SIPA) u suradnji s drugim policijskim agencijama, po nalogu Tužiteljstva BiH, intezivno provode istražne aktivnosti s ciljem rasvetljavanja cijelog događaja i utvrđivanjem svih potrebnih činjenica u vezi s terorističkim napadom u Sarajevu, izjavila je glasnogovornica te agencije Kristina Jozić.

"Nikakve druge informacije o slučaju ne možemo otkrivati kako ne bismo ugrozili dalji tijek istrage, a javnost će biti blagovremeno informirana o rezultatima istrage", navela je Jozić za Nezavisne novine.

SIPA je, zbog sumnje da je povezan s ovim činom, pretresla kuću Omeragićevog zeta Muhameda Mece, koji je ratovao u Siriji te je osuđivan zbog terorizma i poznat kao pripadnik grupe Rijada Rustempašića.

Prilikom uviđaja, u Omeragićevoj kući pronađeni su literatura, bilješke, odnosno neka vrsta dnevnika u kojem se veliča Islamska država.

Kopirati
Drag cursor here to close