Njemački kancelar

Embargom na ruski plin neće se okončati rat

Scholz je ranije argumentirao da bi zabrana uvoza plina učinila više štete njemačkom, nego ruskom gospodarstvu. Njemačka više od polovice prirodnog plina nabavlja od Rusije.
Vijesti / Svijet | 22. 04. 2022. u 19:42 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački kancelar Olaf Scholz u petak je branio svoju politiku prema Ukrajini, dok pitanje isporuke oružja Ukrajini izazive probleme unutar vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberala.

Od početka sukoba, političari unutar i izvan Njemačke pozvali su najveće europsko gospodarstvo, koje je peti najveći izvoznik oružja na svijetu, da više pomogne Ukrajini u borbi protiv ruske vojske, prenosi Hina.

Scholz je odgovorio na kritike u opširnom intervjuu u petak u časopisu Spiegel.

Što se tiče zabrane uvoza ruskih energenata, Scholz je ponovio svoje protivljenje embargu na uvoz ruskog plina.

"Apsolutno ne vidim kako bi embargo na plin okončao rat", kazao je. "Da je (ruski predsjednik Vladimir Putin) bio otvoren za ekonomske argumente onda ne bi ni započeo ovaj ludi rat", dodao je.

Scholz je ranije argumentirao da bi zabrana uvoza plina učinila više štete njemačkom, nego ruskom gospodarstvu. Njemačka više od polovice prirodnog plina nabavlja od Rusije.

Što se tiče slanja oružja Ukrajini, Scholz je kazao da isporuka bilo kakvog oružja u zonu sukoba već predstavlja "veliku promjenu" njemačke politike izvoza oružja.

Odbacio je ideju da oklijeva poslati teško naoružanje, rekavši da oni koji to traže nisu upoznati s "pravom situacijom". Sposobnost Bundeswehra da isporučuje oružje iz vlastitih zaliha "uvelike je iscrpljena", tvrdi Scholz.

Njemački kancelar kazao je kako je njegov prioritet bio izbjeći uvlačenje NATO-a dublje u rat.

"Ne smije biti nuklearnog rata", kazao je. "Učinit ću sve da izbjegnemo eskalaciju koja bi mogla voditi do trećeg svjetskog rata".

Kopirati
Drag cursor here to close