U skladu s ugovorom

Rusi poskupili plin RS-u za 15 posto

Istaknuo je da Republika Srpska ima potpisan ugovor sa ''Gaspromom'' do kraja svibnja.
Gospodarstvo / Flash | 19. 04. 2022. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena plina koji Republika Srpska kupuje od ruskog ''Gasproma'' povećana je od travnja za oko 15 posto, potvrdio je u utorak direktor poduzeća ''GAS Res'' Ljubo Glamočić.

''Ugovorom koji je potpisan još 2015. godine utvrdili smo način izračuna cijene plina prema naftnoj formuli. S obzirom na kretanje cijena nafte na berzi, došlo je do povećanja cijena za četvrti i peti mjesec u odnosu na prvi kvartal za 14,6 posto. To ja apsolutno u skladu sa naftnom formulom i ugovorom koji je na snazi'', kazao je Glamočić za Kapital.

Istaknuo je da Republika Srpska ima potpisan ugovor sa ''Gaspromom'' do kraja svibnja, te da bi nakon prvosvibanjskih praznika trebalo pregovarati o novom ugovoru sa ruskom kompanijom.

Međutim, kaže kako je nezahvalno prognozirati kakve će cijene u narednom periodu biti.

''Mi smo pripremili svoj prijedlog i dostavit ćemo ga ''Gaspromu'', a njime smo predvidjeli produženje ugovora do početka nove plinske godine, odnosno do 1. listopada pod istim uvjetima. To znači da se cijena i dalje utvrđuje na bazi naftne formule, a kakva će ona biti, to zaista u ovom trenutku ne možemo reći'', kazao je Glamočić i dodao kako Republika Srpska mjesečno troši oko četiri milijuna kubika plina.

Direktorica sarajevskog ''Energoinvesta'' Bisera Hadžialjević rekla je nedavno kako je ovo poduzeće dobilo ponudu od ''Gasproma'' u kojoj je cijena plina od travnja povećana za skoro 22 posto.

''Svaka tri mjeseca od ''Gasproma'' kao isporučitelja plina, ''Energoinvestu'' se dostavlja nova cijena. Dobili smo cijenu plina koja će biti aktualna od travnja 2022. godine za naredni kvartal. Samim tim isporuka plina za naredna tri mjeseca apsolutno nije upitna. Cijena je povećana za 21,7 posto u odnosu na siječanj 2022.'', rekla je Hadžialjević, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close