''Podstanar'' veleposlanstva

Ekvador će zadržati pravo da pokrene istragu protiv Assangea

Assange živi u londonskom veleposlanstvu Ekvadora gotovo sedam godina.
Vijesti / Svijet | 08. 04. 2019. u 22:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekvador zadržava pravo na provođenje istrage o osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu zbog navodnog curenja informacija o privatnom životu predsjednika Lenina Morena, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova.

Assange je, državljanin Ekvadora, živi u londonskom veleposlanstvu te države gotovo sedam godina. Moreno je rekao kako je Assange prekršio uvjete svog azila, no kako država nema plan izbaciti ga iz veleposlanstva.

Iz ekvadorske su vlade prošlog tjedna posebnom izvjestitelju Ujedinjenih naroda o pravu na privatnost rekli kako bi organizacija WikiLeaks mogla biti uključena u objavljivanje razgovora i fotografija Morena i njegove obitelji na društvenim mrežama.

"Ekvador će zadržati pravo da provede istrage", poručio je novinarima ministar vanjskih poslova Jose Valencia. "Država ima mogućnost dodijeliti i povući diplomatski azil; stoga možemo provesti i istragu".

"Imamo informaciju kako je moguće da ima pristup (internetu). Ovo konkretno određuje istrage koje ćemo nastaviti provoditi", rekao je Valencia.

Istraga će biti neovisna od one koju provodi izvjestitelj UN-a koji bi, prema Valenciji, Assangea trebao posjetiti u Londonu 25. travnja.

Assange tvrdi kako mu Ekvador želi ukinuti azil koji je započeo 2012., umiješavši njega i WikiLeaks u optužbe za korupciju protiv Morena i njegove obitelji koje su objavljene na društvenim mrežama.

Assangeov odvjetnik u Ekvadoru, Carlos Poveda, tražio je od Ekvadora da razjasni planira li Assangeu ukinuti azil.

"Odlučit ćemo između dvije opcije: nastaviti s azilom ili ponovno istražiti situaciju ovisno o postojećoj ili nepostojećoj zakonskoj osnovanosti", rekao je Valencia.

Assange je u veleposlanstvu zatražio azil 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj gdje ga vlasti žele ispitati u sklopu istrage o seksualnom napadu.

Istraga je kasnije odbačena, no Assange se i dalje boji kako bi mogao biti izručen SAD-u gdje savezni tužitelji istražuju WikiLeaks.

Ekvador je prošle godine postavio nova pravila za Assangeovo ponašanje tijekom boravka u veleposlanstvu, zahtijevajući od njega da plati svoje zdravstvene troškove i počisti za svojom mačkom. Usprotivio se pravilima na lokalnim i međunarodnim sudovima, žaleći se kako mu se krše ljudska prava. Oba suda presudila su protiv njega.

Prošlog je mjeseca Međuameričko povjerenstvo za ljudska prava, povezano s Organizacijom američkih država, odbilo Assangeov zahtjev da Ekvador ublaži zahtjeve koju su mu nametnuli za njegov boravak u londonskom veleposlanstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close