WikiLeaks

Assangea izbacuju iz ekvadorskog veleposlanstva

‘INA dokumenti’ su zbirka dokumenata poslana jednom ekvadorskom parlamentarcu u kojima se ekvadorski predsjednik Lenin Moreno optužuje za korupciju.
Vijesti / Svijet | 05. 04. 2019. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange bit će u sljedećim satima ili danima izbačen iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, poručila je u petak ta organizacija na Twitteru.

“Visoko pozicionirani izvor iz Ekvadora rekao je WikiLeaksu da će Julian Assange biti izbačen u ‘par sati ili dana’, a kao izgovor iskoristit će se skandal #INAPapers. Već postoji dogovor s Velikom Britanijom oko njegova uhićenja”, stoji u objavi.

‘INA dokumenti’ su zbirka dokumenata poslana jednom ekvadorskom parlamentarcu u kojima se ekvadorski predsjednik Lenin Moreno optužuje za korupciju.

Izjava WikiLeaksa dolazi dva dana nakon što je Moreno optužio Assangea da opetovano krši dogovor o svom azilu u veleposlanstvu te službeni Quito traži dogovor sa Britancima kako bi mu bilo dopušteno napustiti veleposlanstvo.

Ekvador također sumnja da je WikiLeaks odgovoran za dijeljenje Morenovih privatnih fotografija na društvenim mrežama.

Assange se sklonio u veleposlanstvo 2012. godine kako bi izbjegao uhićenje i izručenje u Švedsku gdje je optužen za silovanje.

Švedsko pravosuđe u međuvremenu je odbacilo prijavu, no britanske vlasti napominju kako će i dalje uhititi Australca kada napusti veleposlanstvo jer krši svoj uvjetni dopust bježanjem.

Assange kaže da strahuje za svojim izručenjem Sjedinjenim Državama gdje bi mogao biti optužen za objavu hakiranih vladinih dokumenata oko ratova u Afganistanu i Iraku. Njegov odnos s veleposlanstvo pogoršao se u posljednjih par godina, a Ekvador mu je prošle godine ukinuo internet, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close