Teško stanje

Egipat popravlja ceste na prijelazu Gaze kako bi mogla biti dostavljena pomoć

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je da Izrael neće blokirati pomoć za civile koji ulaze u Gazu iz Egipta, sve dok te zalihe ne stignu do Hamasa.
Vijesti / Svijet | 19. 10. 2023. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mehanizacija za popravak cesta poslana je preko graničnog prijelaza Rafah iz Egipta u Pojas Gaze u pripremi za isporuku dijela pomoći uskladištene na egipatskom Sinajskom poluotoku, rekla su u četvrtak dva sigurnosna izvora.

Rafah je jedini prijelaz koji nije pod kontrolom Izraela, ali je izvan funkcije od prvih dana sukoba u Gazi nakon izraelskog bombardiranja na palestinskoj strani granice, prenosi Hina.

2,3 milijuna stanovnika Gaze ovisi o pomoći

Sjedinjene Države i Egipat zalagali su se za postizanje dogovora s Izraelom o isporuci pomoći u Gazu, a Bijela kuća je u srijedu rekla da je dogovoreno da prođe do 20 kamiona, s nadom da će kasnije biti više kamiona. Većina od 2,3 milijuna stanovnika Gaze ovisila je o pomoći prije nego što je trenutni sukob počeo 7. listopada, a oko 100 kamiona dnevno je pružalo humanitarnu pomoć enklavi, prema Ujedinjenim narodima.

Više od 100 kamiona čeka blizu prijelaza na egipatskoj strani u četvrtak, iako se ne očekuje da će pomoć stići prije petka, rekli su egipatski sigurnosni izvori. Dodatna pomoć zadržana je u egipatskom gradu Al Arišu, oko 45 km od Rafaha. Zapadne vlade pregovaraju o evakuaciji nositelja stranih putovnica iz Gaze, nešto što su egipatski dužnosnici uvjetovali primanjem pomoći. Detalji potencijalnih evakuacija nisu poznati.

Blokada humanitarne pomoći dok ne vrate taoce

U srijedu, nakon razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je da Izrael neće blokirati pomoć za civile koji ulaze u Gazu iz Egipta, sve dok te zalihe ne stignu do Hamasa. Rečeno je da će nastaviti s blokadom humanitarne pomoći iz Izraela u Gazu dok se ne vrate taoci koje drži Hamas.

Izraelsko bombardiranje i opsada Gaze osveta su za razorni Hamasov upad u Izrael 7. listopada kad su njegovi pripadnici ubili 1400 ljudi i uzeli taoce. Izrael i Egipat podržali su blokadu Gaze otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad tim teritorijem 2007., strogo kontrolirajući kretanje robe i ljudi.

Britanski premijer stigao u Izrael

Izrael je u četvrtak gađao Gazu u više zračnih napada, dok je britanski premijer Rishi Sunak nakon američkog predsjednika Joea Bidena stigao u Izrael kako bi pokazao potporu ratu protiv Hamasa, pozivajući Izrael da olakša položaj opkoljenih stanovnika Gaze.

Kopirati
Drag cursor here to close