Izvan kontrole

VIDEO | Velik požar u Texasu, približava se nuklearnom postrojenju

Kada je u ponedjeljak buknuo požar u Smokehouse Creeku, malo je tko mislio da će se tako brzo proširiti. No jak vjetar, suha trava i neuobičajeno visoke temperature samo su ga dodatno raspirile.
Vijesti / Svijet | 29. 02. 2024. u 07:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najvećih požara u povijesti Texasa od jučer je izvan kontrole i približio se tvornici atomskih bombi koja je prestala s radom. Stanje katastrofe proglašeno je u 60 okruga na sjeveru te američke savezne države.

Kada je u ponedjeljak buknuo požar u Smokehouse Creeku, malo je tko mislio da će se tako brzo proširiti. No jak vjetar, suha trava i neuobičajeno visoke temperature samo su ga dodatno raspirile. Nakon 28 sati izgorjelo je više od pola milijuna hektara raslinja.

Foto: Reuters / Velik požar u Texasu, približava se nuklearnom postrojenju

Najteže je pogođen okrug Hutchinson, u kojem je velik broj kuća uništen ili oštećen. Stotine ljudi prisilno su evakuirane sjeverno i sjeveroistočno od Amarillea, gdje je situacija posebno teška, prenosi HRT.

U prekidu je isporuka struje, a privremeno je prestalo raditi i najveće postrojenje za sastavljanje i rastavljanje nuklearnog oružja u SAD-u.

Video: Šumski požari besne u Teksasu, zatvoreno postrojenje za rasklapanje nuklearnog oružja

''Evakuirali smo naše osoblje. Oni koji su ostali, iznimno su oprezni, ali imamo dobro opremljenu vatrogasnu postrojbu koja je obučena za ovakve scenarije'', rekao je Leaf Penderfraft, glasnogovornik Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost SAD-a.

Požar koji bjesni Texasom - drugi je po veličini u povijesti te države. Koliki su mu razmjeri, vidi se i na ovim satelitskim snimkama.

Na području koje bi se također moglo naći na udaru živi oko milijun ljudi.

Foto: Reuters / Velik požar u Texasu, približava se nuklearnom postrojenju

''Posljednjih godina ovo je zona tornada i požara. Rekao bih da je to posljedica globalnog zagrijavanja'', stanovnik Shattucka David Morris.

Prema nedavnoj studiji, zbog promjene klime rizik od šumskih požara u SAD-u - u nekim regijama poput Velike ravnice, uključujući i Texas - povećat će se za 40 dana godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close