Zasad pod kontrolom

Požar u Francuskoj: Gori oko 900 tona litijevih baterija

Požar je izbio u subotu u skladištu u vlasništvu francuske grupe za reciklažu SNAM u Viviezu, sjeverno od Toulousea, objavio je lokalni vijećnik Pascal Mazet na X-u.
Vijesti / Svijet | 18. 02. 2024. u 19:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 900 tona litijevih baterija zapaljeno je u tvornici za reciklažu baterija u južnoj Francuskoj, šaljući oblak gustog crnog dima u nebo iznad lokacije, priopćile su u nedjelju vlasti.

Požar je izbio u subotu u skladištu u vlasništvu francuske grupe za reciklažu SNAM u Viviezu, sjeverno od Toulousea, objavio je lokalni vijećnik Pascal Mazet na X-u.

Litijeve baterije su od vitalnog značaja u električnim uređajima od telefona do električnih automobila, ali sadrže zapaljive materijale koji ih, u kombinaciji s energijom koju skladište, mogu učiniti ranjivima na zapaljenje kada su izloženi toploti – potencijalna opasnost s obzirom na toksične materijale koje njihovo sagorjevanije može emitirati.

U siječnju 2023. izbio je veliki požar u skladištu u Normandiji u kojem su se nalazile automobilske komponente i tisuće litijevih baterija, koji je stavljen pod kontrolu bez ikakvih žrtava. Vatrogasci su tada priopćili da nema indicija o ispuštanju opasnog zagađenja zraka.

Francuski mediji su prikazali gust dim nad lokalitetom Viviez, a novine Le Monde objavile su da se do 70 vatrogasaca bori da stavi požar pod kontrolu.

Charles Giusti, lokalni dužnosnik u prefekturi Aveyron koja uključuje Viviez, rekao je na televiziji BFM da nema opasnosti za ljude koji žive u blizini.

Prefektura je u noćnom priopćenju navela da, dok je vatra pod kontrolom, gori sporo i kako se očekuje da će trajati nekoliko sati.

SNAM nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Kopirati
Drag cursor here to close