Sletio u Bugarsku

Drama na EU nebu: Avion bez dozvole preletio sedam zemalja; posada nestala

Avion je sletio kako bi natočio gorivo u Vidinu, gradu na Dunavu, na sjeverozapadu Bugarske, a ministarstvo unutarnjih poslova kasnije ga je pronašlo napuštenog na starom aerodromu u blizini Targovishtea.
Vijesti / Svijet | 10. 06. 2022. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Zrakoplov dvosjed projurio je kroz zračni prostor najmanje šest istočnoeuroskih država bez dopuštenja, prije nego što je sletio u Bugarskoj, priopćilo je u četvrtak ministarstvo obrane u Sofiji, prenosi AFP.

Zrakoplov je preletio Mađarsku, nakratko je prešao u Srbiju, a zatim i Rumunjsku prije nego što je u 19.07 po lokalnom vremenu ušao u zračni prostor Bugarske, navodi se u priopćenju.

Dvomotorni Beechcraft s dva putnika ili člana posade nije imao odobreni plan leta, a njegovi transponderi su bili isključeni.

Pilot nije odgovarao na zahtjeve za uspostavom radio veze niti na vizualne signale, priopćilo je rumunjsko ministarstvo obrane.

Dva mađarska borbena zrakoplova Gripen, dva američka F-16 i dva rumunjska zrakoplova F-16 presreli su uljeza jedan za drugim i pratili ga sve dok nije ušao u zračni prostor Bugarske, prenosi Jutarnji list.

Bugarske zračne snage nisu odmah poslali lovce jer se 'zrakoplov ni u jednom trenutku nije smatrao prijetnjom', rekao je novinarima ministar obrane Dragomir Zakov.

Uvjeti letenja u Bugarskoj bili su otežani zbog jake grmljavine i obilne kiše.

Avion je sletio kako bi natočio gorivo u Vidinu, gradu na Dunavu, na sjeverozapadu Bugarske, a ministarstvo unutarnjih poslova kasnije ga je pronašlo napuštenog na starom aerodromu u blizini Targovishtea, na sjeveroistoku zemlje.

Motor je još bio topao, rekao je ministar unutarnjih poslova Bojko Raškov. Posada aviona je nestala te još uvijek nisu pronađeni.

Zrakoplov je star 60 godina i poletio je iz Litve. Preletio je također iznad Poljske i Slovačke, što znači da je bez dopuštenja prešao ukupno sedam istočnoeuropskih zemalja, piše AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close