Poražavajući podaci

DR Kongo bi u 2023. mogla registrirati rekordan broj ubijene, ozlijeđene, otete i silovane djece

Novačenje i korištenje djece u oružanim grupama u prvih šest mjeseci 2023. poraslo je za 45 posto (na oko 1100), ubijanje i sakaćenje djece u istom razdoblju poraslo je za 32 posto (na više od 400).
Vijesti / Svijet | 01. 10. 2023. u 08:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / DR Kongo bi u 2023. mogla registrirati rekordan broj ubijene, ozlijeđene, otete i silovane djece

Demokratska Republika Kongo uskoro bi, treću godinu zaredom u 2023. mogla registrirati rekordan broj ubijene, ozlijeđene, otete i silovane djece, upozorio je UNICEF, prenosi HRT.

Fond UN-a za djecu procjenjuje da broj "teških prekršaja počinjenih nad djecom" u prvoj polovini 2023. iznosi više od 1700, što je porast od 41 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, rekao je u subotu AFP-u glasnogovornik UN-ove agencije, dan nakon što je objavljeno priopćenje o ovom alarmantnom stanju.

Prekršaji su uslijedili nakon "sve intenzivnijeg nasilja, nakon masovnog raseljavanja ljudi i blizine naoružanih skupina i zajednica", što rezultira "alarmantnim porastom slučajeva ubojstava, sakaćenja i otmica djece", stoji u tekstu.

Novačenje i korištenje djece u oružanim grupama u prvih šest mjeseci 2023. poraslo je za 45 posto (na oko 1100), ubijanje i sakaćenje djece u istom razdoblju poraslo je za 32 posto (na više od 400).

- U porastu su silovanje i ostale vrste seksualnog nasilja nad djecom. Od početka godine UNICEF je "omogućio psihološku i psihosocijalnu pomoć za više od 100.000 djece" te je "pomogao više od 6300 osoba koje su preživjele seksualno nasilje - objavio je UNICEF.

Agencija ističe da je dobila samo 11 posto sredstava potrebnih za aktivnosti zaštite djece u sklopu hitnog poziva upućenog za istočni dio DR Konga, područje poznato po oružanom nasilju i pobunama.

Ondje je unutar zemlje raseljeno više od šest miliona osoba, većinom u istočnim pokrajinama Ituri te Sjevernom i Južnom Kivuu.

Kopirati
Drag cursor here to close