Čestitamo

Izbjeglica iz Sirije izabran za gradonačelnika u Njemačkoj

Alshebl, koji je u Njemačku stigao s 21 godinom sa grupom prijatelja, bio je jedan od stotine tisuća izbjeglica koje su pobjegle iz Sirije u Njemačku
Vijesti / Svijet | 05. 04. 2023. u 20:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rayyan Alshebl prvi put se susreo s Njemačkom 2009. godine, gledajući nogometne utakmice Bayern Münchena na televiziji u Siriji. Nekoliko godina kasnije, tamo će potražiti utočište nakon što ga je građanski rat u njegovoj domovini natjerao na bijeg.

Danas on nije samo njemački državljanin već i izabrani gradonačelnik Ostelsheima, mjesta od 2.500 stanovnika u blizini grada Stuttgarta, što ga čini vjerojatno prvim sirijskim izbjeglicom koji je izabran na javnu dužnost.

''To je liberalna zemlja. Tko god je spreman ovdje nešto da radi, može dobiti priliku za to'', rekao je 29-godišnjak.

Alshebl, koji je u Njemačku stigao s 21 godinom sa grupom prijatelja, bio je jedan od stotine tisuća izbjeglica koje su pobjegle iz Sirije u Njemačku kada je tadašnja kancelarka Angela Merkel 2015. odlučila otvoriti granicu zemlje.

Nakon što je naučio njemački, koji mu sada ide lakše od njegovog materinjeg arapskog, Alshebl je stažirao u gradskoj vijećnici Althengstett u blizini Ostelheima, gdje je prvi put mogao vidjeti kako funkcioniraju javne institucije.

Njegovo trogodišnje stručno obrazovanje za administrativnog referenta završilo je poslom u gradskoj vijećnici i jasnom vizijom za njegov sljedeći cilj: postati gradonačelnik.

U nedjelju je novi gradonačelnik koji izvorno dolazi iz južnog grada Sweide pobijedio na općinskim izborima s 55,4 posto glasova, u utrci s druga dva gradonačelnika.

Kopirati
Drag cursor here to close