Europride

VIDEO: Došlo do obračuna huligana i policije u Beogradu

Jedan od organizatora ‘Europridea 2022‘ izjavio je da je MUP odobrio održavanje povorke
Vijesti / Svijet | 17. 09. 2022. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Nova.rs / Došlo do obračuna huligana i policije u Beogradu

Protivnici Pridea, među kojima i pripadnici navijačkih skupina, pokušali su se maskirani i uzvikujući: "Ubij pedere!" probiti kroz policijski kordon s bočnih prilaza, iz Resavske i Beogradske ulice, prema Bulevaru kralja Aleksandra gdje su okupljeni sudionici Pridea.

Iako su upotrijebili i baklje, policija je odbila njihov pokušaj. Za to vrijeme ispred Ustavnog suda Srbije okuplja se sve više sudionika pridea, koji su veseli, raspoloženi i raspjevani. Među njima je i izvjestitelj EK za Srbiju Vladimir Bilčik. Došla je i Milica Đurđić, partnerica premijerke Srbije Ane Brnabić, piše jutarnji.hr.

Foto:Cropix / Slike Europrida u Beogradu

U Bulevaru oslobođenja došlo je do obračuna prosvjednika i policije. Bačeni su suzavac i dimne bombe, a policija je gađana bakljama i ‘topovskim udarima‘, javlja Nova.rs.

Grupa od nekoliko desetaka huligana krenula je niz Beogradsku ulicu, uz baklje i pogrdno skandiranje protiv sudionika "Europridea 2022". Kako reporter Nova.rs javlja s mjesta događaja, čuju se ‘topovski udari‘.

Huligani su prvo pokušali probiti kordon policije u Beogradskoj ulici, ali su ih službenici MUP-a u tome spriječili. Oni su se razbježali, a policija ih je lovila. Pobjegli su u park na Slaviji, a potom niz Beogradsku ulicu ponovo krenuli k Ustavnom sudu gdje se održava manifestacija “Europride”.

Foto:AFP / Slike Europrida u Beogradu

Upalili su baklje i skandiraju "Ubij pedera!".

Litijaši su se probili među sudionike Parade ponosa s ikonama i križevima i počeli se moliti, nakon čega je intervenirala policija i molitelje izvela iz kruga u kojem se održava parada.

Jedan od organizatora "Europridea 2022" u Beogradu Goran Miletić izjavio je u subotu da je MUP Srbije odobrio održavanje povorke Europride u 17 sati, prenijela je agencija Beta.

Foto:AFP / Slike Europrida u Beogradu

Pojasnio je za agenciju kako je odobrenje dano za povorku, ali na novoj trasi s početkom kod Ustavnog suda, a ne kod Narodne skupštine što je bila trasa koja je zabranjena prije nekoliko dana.

Foto:AFP / Slike Europrida u Beogradu

Povorka EuroPride, u obranu prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji, krenut će oko 17 sati, nakon neizvjesnosti oko njezina održavanja gotovo do samog kraja.

Povorka EuroPride, u obranu prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji, počela je uz glazbu i po kiši u Beogradu nešto iza 17.30 sati, nakon višetjedne neizvjesnosti oko njezina održavanja gotovo do samog kraja.

Jake policijske snage raspoređene su radi osiguranja povorke.

 Jedan od organizatora "Europridea 2022" u Beogradu Goran Miletić izjavio je u subotu da je MUP Srbije tijekom prijepodneva odobrio održavanje povorke Europride u 17 sati, prenijela je agencija Beta.

Pojasnio je za agenciju kako je odobrenje dano za povorku, ali novim putom od Ustavnog suda do Tašmajdana gdje će se održati koncert, a ne od Narodne skupštine do Kalemegdana što je bila ruta koja je zabranjena prije nekoliko dana. 

U subotu poslijepodne Europsko Pride udruženje (EPOA) objavilo je da je poslije više tjedana intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da se povorka u okviru Europridea, zakazana za 17 sati, može održati. 

Organizatori povorke objavili su i da će se tisućama aktivista na trasi povorke, od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan, priključiti brojni diplomati, zastupnici Europskog parlamenta, kao i drugi europski i međunarodni dužnosnici.

Prema beogradskim medijima zeleno svjetlo za održavanje povorke uslijedilo je nakon pregovora sa srbijanskom premijerkom u kojima se osobno angažirala i europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli, koja je u Beogradu.

Premijerka Ana Brnabić zajamčila je sigurnost tijekom održavanja Europridea. Ona osobno neće nazočiti, ali je u povorci njezina životna partnerica.

U središtu Beograda u blizini skupštine Srbije ranije u subotu došlo je do incidenata kada su protivnici Europridea napali policiju, bocama gađali automobile i snimatelja N1.

Policija je blokirala sve ulice u tom dijelu grada i potisnula je manju grupu ljudi opremljenih vjerskim obilježjima, protivnika Europridea, te privela više od 30 osoba.

Nekoliko protivnika Europridea probilo se kasnije poslijepodne da sudionika povorke te je gazilo LGBT zastavu.

Tanjug je izvijestio da su protivnici Europridea napali njihove izvjestitelje.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu naredilo je zadržavanje do 48 sati svih osoba koje su sudjelovale u napadu na novinare koji izvještavaju s manifestacija u Beogradu.

Prije nekoliko dana srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je održavanje povorke pozivajući se na sigurnost, s obzirom na to da je za isti dan zakazan skup protivnika tog okupljanja i da postoji opasnost od sukoba te dvije skupine.

U Srbiji već danima vlada atmosfera napetosti i osporavanja održavanja povorke ponosa, u čemu prednjače desničarski aktivisti i Srpska pravoslavna crkva.  

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije tri tjedna najavio je da će Europride biti otkazan ili odgođen, pozivajući se na sigurnosne razloge.

Vučićevu odluku o otkazivanju Europridea kritizirali su među ostailim i SAD i EU.

Kopirati
Drag cursor here to close