Srbija

Kaos u Beogradu, policija privodi protivnike Europridea, Vučić čeka poruku iz Kremlja

Privedeno je i više osoba. Među njima su i dvojica muškaraca koji su volonterkama Europridea oteli glavni transparent za današnju šetnju.
Vijesti / Svijet | 17. 09. 2022. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Beogradu je danas došlodo sukoba protivnika Europridea i policajaca, i to u blizini Skupštine.

Kako javlja reporterka Nova.rs raščinjeni monah Antonije je prvo izdvojen iz mase, a potom uveden u policijsku maricu.

Policija u ovim trenucima potiskuje demonstrante od Skupštine.

Privedeno je i više osoba. Među njima su i dvojica muškaraca koji su volonterkama Europridea oteli glavni transparent za današnju šetnju.

Iako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prilično rezolutno prije 20-tak dana zabranio održavanje Europridea ("kada je nešto zabranjeno onda je zabranjeno. Europridea neće biti"), ta će se manifestacija unatoč tomu u Beogradu ipak održati.

Aleksandar Vučić je popustio, kako se i očekivalo, jer je pritisak zapadnih ambasada te Bruxellesa očito bio prevelik.

Vučić je svoju zabranu opravdavao velikim rizikom za sigurnost građana, ali i problemima koji su važniji za Srbiju, a to je Kosovo, piše Jutarnji list.

Naime, EU i SAD odlučili su taj balkanski problem konačno stav ad acta i to, najkraće rečeno, tako da Srbija prihvati i prizna realno stanje - neovisnost Kosova. Neće se, međutim, inzistirati na tome da Beograd formalno (diplomatski) prizna tu neospornu činjenicu.

Kako je većina srbijanske javnosti, a pogotovo njegovo biračko tijelo, vrlo osjetljivo na svako, navodno, popuštanje Prištini, Vučić ih je htio zadovoljiti i umiriti zabranom Europridea, manifestacije oko koje se zadnjih dana sve vrti, a koja se koristi kako bi se zasjenila tema Kosova.

Vučić je na kraju ipak morao pokleknuti. Europride će se održati unatoč zabrani Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije i činjenici da je Upravi sud odbacio, kao neosnovanu, tužbu organizatora Europridea zbog odbijenice MUP-a.

Zavrzlama će ipak, čini se, biti razriješena tako da što će sudionici Europridea u šetnju, ali drugom trasom od prvotno najavljene. Istodobno, u neposrednoj blizini, održat će se okupljanje protivnika Europridea, i to pod egidom očuvanja " tradicionalnih vrijednosti i obitelji".

Svi se pribojavaju eventualnog bliskog susreta tih dvaju povoraka.

Naime, u pravoslavnim hramovima koji se nalaze duž rute kojom će prolaziti sudionici Europridea održavat će se liturgije protiv te manifestacije.

Srpska pravoslavna crkva tražila je da se Europride zabrani jer je neprirodan i stran srpskoj tradiciji i biću.

Patrijarh Porfirije napisao je povodom toga molitvu koja se održavala u svim hramovima i manastirima SPC-a. Danima su se u Beogradu održavale tzv. litije protiv Europridea, na kojima su se vijorile i ruske zastave, portreti Vladimira Putina uz slike srpskog kolaboracionista iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića te raznih svetaca i rekvizita navijačkih skupina beogradskih nogometnih klubova.

Zbog spomenute Vučićeve reakcije pojačana je i homofobna atmosfera i diskriminacija LGBTIQ osoba. Stefan Šparavalo iz organizacije "Da se zna" rekao je kako je samo u kolovozu bilo više incidenata na toj osnovi nego li u prvih sedam mjeseci ove godine.

Europride je tako postao važno političko pitanje za Vučića i nova moneta za potkusurivanje jer tako on i funkcionira i vodi politiku stalnog dramatiziranja i napetosti.

Policija u Beogradu je na nogama i svi sa zebnjom čekaju današnje šetnje - Europride na koji su došli i mnogi strani diplomati te eurozastupnici i ona provučićevskih ultranacionalista.

Vučić je jedini koji može obuzdati mogući kaos i sukob na ulicama Beograda.

Naime, policija i ultranacionalisti slušaju njegove naredbe, ali on se pribojava da mu danas poruku ne pošalje i Putin, koji također pod kontrolom ima dio srpskih radikalnih desničara koji će danas marširati Beogradom usporedno s Europrideovcima.

Vučić je dakle popustio pred pritiskom ambasada, pa će, uz sve, biti zanimljivo gledati kako će njegovi vjerni mediji objasniti da je "najsamostalniji i najnezavisniji političar Balkana" sad odjednom popustio, i to pred pritiskom mrskog Bruxellesa i to zbog "pedera".

Kopirati
Drag cursor here to close