Borci

Donjeck se hvali: Stigli su nam Srbi

Vijesti / Svijet | 19. 08. 2014. u 08:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer samoproglašene Republike Donjeck, Aleksandar Zaharčenko izjavio je da se separatistima u tom dijelu Ukrajine u ponedjeljak pridružilo 14 Srba.

Pripadnici ukrajinske vojske ušli su u središte grada Luganjska na istoku Ukrajine koji je bio pod kontrolom proruskih separatista, javlja Anadolu Agency (AA).
Glasnogovornik ukrajinskog sigurnosnog vijeća Andrey Lysenko kazao je u jednom televizijskom programu da su vojne snage jučer stigle u centar Luganjska.
Kako je kazao, jedan dio grada je prešao pod kontrolu ukrajinske vojske, a u nekim ulicama u gradu još uvijek traju sukobi.
Lysenko pojašnjava da su i neki važni gradovi na istoku zemlje pod opsadom ukrajinske vojske.
Grad Ilovajsk na području Donjecka nije u potpunosti pod kontrolom ukrajinske vojske, ali još uvijek traju borbe.

Govoreći o naoružanju, on je kazao da to što posjeduju separatisti, sve predstavlja vojni trofej.

"Te snage koje nam dolaze, to su sve dobrovoljci. Na primjer, u ponedjeljak nam je stiglo 14 Srba", rekao je Zaharčenko na konferenciji za novinare u Donjecku, prenosi agencija Interfaks.

Iz više izvora portali u Srbiji izvještavali su prethodnih dana da Srbi sudjeluju u sukobu na strani proruskih snaga u Ukrajini, piše Hina. Bivši ruski dragovoljac u ratu u BiH Aleksandar Kravčenko za srpske medije tvrdi da se Srbi bore na strani proruskih pobunjenika dok se srpski državljani albanske i mađarske nacionalnosti bore na strani ukrajinskih snaga.

Srpski borci koji sudjeluju u sukobima u Ukrajini, kako je objavio “Blic”, “nisu nikakvi patrioti na ruskoj ili ukrajinskoj strani, već plaćenici koji mjesečno dobijaju oko 10.000 dolara”, a prema podacima srbijanske Sigurnosno-izvještajne agencije (BIA), u građanskom ratu u Ukrajini sudjeluje oko 30 državljana Srbije.

Prema pisanju “Blica”, njih dvadestak bori se na strani proruskih pobunjenika i obećana im je plaća od oko 2.000 dolara tjedno, dok je desetak građana Srbije na strani ukrajinskih snaga uz plaću od 3.000 dolara tjedno.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je prošlog tjedna da angažiranje plaćenika iz Srbije u Ukrajini nanosi štetu državi i da Srbija “ne sudjeluje u tim sukobima”.

“Srbija vodi odgovornu politiku. Nismo u mogućnosti zakonski reagirati, ali sve više vodimo računa o osobama koje se vraćaju s teritorija Sirije i Iraka i onih koji u Ukrajini sudjeluju u sukobima. Pratimo njihovo djelovanje u zemlji”, ocijenio je Vučić u povodu izvješća da na bojišnicama u Ukrajini ratuju i dragovoljci iz Srbije.

Inače, danas su pronađena tijela 15 žrtava raketnog napada na izbjeglički konvoj u ponedjeljak u istočnoj Ukrajini.

Kako je priopćio glasnogovornik vojske Ukrajine Andrij Lisenko, potraga za tijelima poginulih trajala je cijelu noć i nastavljena je i danas.

Ukrajinske snage optužuju za napad proruske snage dok one negiraju da su odgovorne za napad na konvoj autobusa s izbjeglicama kod istočnog ukrajinskog grada Lugansk.

Kopirati
Drag cursor here to close