Vlada dobar dio zatajila javnosti

Dokumenti o misterioznim kineskim balonima i tajne Vlade SAD-a

Čini se da je Vlada SAD-a dobar dio zatajila javnosti
Vijesti / Svijet | 16. 04. 2023. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Incidenti s kineskim balonima u američkom zračnom prostoru su, čini se, češći nego je to Vlada SAD-a spremna otkriti javnosti. Obavještajna služba od ranije zna za njih najmanje četiri, ekskluzivno piše Washinghton Post, razotkrivajući i dalje dokumente prikupljene u aferi nazvanoj Discord leaks.

Radi se o desetak visoko povjerljivih dokumenata, namijenjenima samo višim vojnim i obavještajnim čelnicima. Dokument koji je procurio, a koji je izradila Nacionalna geoprostorno-obavještajna agencija (NGA) i datiran je s 15. veljače - 10 dana nakon što su zračne snage oborile balon nazvan Killeen-23 koji je opremljen s mnoštvom senzora i antena u veljači letio iznad vojne baze u Montani, a u kojoj je pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama.- sadrži najdetaljniju vladinu procjenu do danas.

Ne znaju stvarnu sposobnost

Iz mnoštva dokumenata koji su navodno procurili na Internet u Discord chatroomu Jacka Teixeira, mladog pripadnika Massachusetts Air National Guarda, proizlazi da iako znaju za kineske balone, obavještajci još uvijek ne znaju stvarnu sposobnost Killeena-23.

U dokumentima se imenom spominju još dva kineska balona iz ranijih godina, nazvanih Bulger-21 i Accardo-21. Jedan je od njih preletio udarnu skupinu američkih nosača u Pacifiku, a drugi je od prosinca 2021. do svibnja 2022..oplovio svijet sa sofisticiranom tehnologijom nadzora, prenosi Jutarnji list.

Iako dokument spominje dosad tajne incidente s „balonom koji je preletio iznad američke udarne skupine nosača“ i „balonom koji se srušio u Južno kinesko more“, ostaje nejasno jesu li to bili Bulger-21 i Accardo-21. Konkretnih informacija o datumima lansiranja nema. Baloni su, čini se, nazvani prema ozloglašenim kriminalcima Tonyiju Accardu, Jamesu "Whiteyu" Bulgeru i Donaldu Killeenu.

SAR

Jack Teixeir je uhićen pod sumnjom da je otkrio informacije i dokumente u chatroomu na Discordu podijelio s krugom prijatelja.

Vjerojatno prema snimkama iz američkog špijunskog U-2 zrakoplova, obavještajni analitičari procjenjuju da bi Killeen-23 mogao generirati dovoljno energije za upravljanje "bilo kojom" tehnologijom nadzora i izviđanja.. Imao je sofisticirane izviđačke sposobnosti, uključujući "radar sa sintetičkom aperturom", SAR, koji može vidjeti noću i probiti oblake, gornji sloj tla i tanke materijale.

SAR šalje impulse mikrovalova na Zemlju za stvaranje slika. Za razliku od tradicionalnih optičkih senzora, ovo omogućuje SAR-u vraćanje slika noću i probijanje kroz oblake, dim, površinski sloj zemlje, led i snijeg. Također se pokazalo da SAR prodire kroz tanke materijale, uključujući cerade, otkrivajući predmete ispod. Balon je imao i paraboličnu antenu, senzore i solarne panele koji mogu generirati do 10.000 vata energije.

Sustav snimanja

''Količina energije koju je kineski balon mogao generirati bila je "ogromna"'', rekao je za Post Paul Byrne, izvanredni profesor na Sveučilištu Washington u St. Louisu i stručnjak za daljinska istraživanja.

Ipak, podaci SAR-a se ne bi bitno razlikovali od podataka satelita, rekao je Byrne, što sugerira da je balon vjerojatno nosio još jedan sustav snimanja, poput kamere. Isto kao što je Bulger-21 nosio "video teret punog pokreta s mogućnošću zumiranja". Baloni nude "moćan način provođenja" nadzora, rekao je Byrne, jer mogu dobiti podatke više rezolucije, a njihovo lansiranje je "tiše" od postavljanja satelita u svemir.

Kopirati
Drag cursor here to close