Nismo mi ...

Kineski proizvođač meteorološke opreme negira povezanost sa srušenim balonom

Vijesti / Svijet | 25. 02. 2023. u 11:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski proizvođač meteoroloških balona Zhuzhou Rubber Research & Design Institute negira povezanost s balonom koji su Sjedinjene Američke Države srušile ranije ovog mjeseca te navode kako nisu vojna kompanija.

Zhuzhou Rubber je poslovna jedinica kineskog državnog kemijskog diva ChemChina, na čijoj je web stranici objavljeno priopćenje u kojem taj proizvođač navodi da se “uglavnom bavi proizvodnjom zvučnih balona od prirodnog lateksa u skladu sa svim primjenjivim zakonima i propisima”, prenosi Al Jazeera.

''Naše proizvode koriste meteorološke stanice za dnevne vremenske prognoze i nemaju nikakve veze s takozvanim i prijavljenim incidentom s balonom u SAD-u'', stoji u priopćenju.

Sumnja se da je kineski nadzorni balon, za koji Peking negira da je bila vladina špijunska letjelica, letio iznad SAD-a i Kanade sedam dana prije nego što je oboren s američke atlantske obale na naredbu predsjednika Josepha Bidena.

U proizvodnji meteoroloških balona u Kini dominira Zhuzhou Rubber, koji proizvodi 75 posto balona za velike visine i koje koristi Kineska meteorološka uprava, rekli su iz državne regulatorna agencije za državne kompanije u prošlogodišnjoj izjavi.

Kopirati
Drag cursor here to close