Na četiri dana

Dogovorili se Izrael i Hamas - Puštanje talaca i prekid vatre

Dužnosnik je rekao da bi puštanje taoca trebalo početi unutar 24 sata od objave sporazuma, a da će prve zatočene osobe vjerojatno biti oslobođene u četvrtak ujutro.
Vijesti / Svijet | 22. 11. 2023. u 07:05 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hamas i Izrael dogovorili su se prekinuti sve borbe u Gazi na četiri dana u sklopu sporazuma prema kojem će Hamas osloboditi 50 žena i djece koji su držani kao taoci, u zamjenu za oslobađanje 150 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, priopćila je u srijedu palestinska militantna skupina.

Dogovor će omogućiti stotinama kamiona s humanitarnom pomoći, medicinskom opremom i gorivom da uđu u sve dijelove pojasa Gaze, dodaje se u priopćenju - javila je Hina.

Puštanje taoca trebalo početi unutar 24 sata

Neimenovani visoki američki dužnosnik je za Reuters rekao da će među taocima koji će biti pušteni iz zatočeništva u Gazi biti i tri američke državljanke. Radi se o dvije žene i trogodišnjoj djevojčici čiji su roditelji ubijeni u Hamasovom napadu u južnom dijelu Izraela, kojim je započeo ovaj krvavi sukob.

Dužnosnik je rekao da bi puštanje taoca trebalo početi unutar 24 sata od objave sporazuma, a da će prve zatočene osobe vjerojatno biti oslobođene u četvrtak ujutro.

"Predviđamo da će ih biti i više od 50 puštenih, ali ne znam koliko će ih doista biti. Način na koji je sporazum strukturiran trebao bi potaknuti oslobađanje svih zatočenih osoba", izjavio je dužnosnik.

Dužnosnici se nadaju da će prekid borbi biti primijenjen i u sjevernom dijelu Izraela, gdje je došlo do sukoba između izraelske vojske i Hezbollaha. Ujedno, strogi inspekcijski režim bi trebao osigurati da Hamas stanku u borbenim aktivnostima iskoristi za ponovno naoružavanje svojih boraca u Gazi.

Američki predsjednik pozdravio sporazum Izraela i Hamasa

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je sporazum o privremenom prekidu vatre između palestinske militantne skupine Hamas i Izraela, kojim će biti oslobođeni neki taoci koji su trenutačno zatočeni u pojasu Gaze.

"Neobično sam zadovoljan što će se neke od ovih hrabrih duša, koje su izdržale tjedne zatočeništva i neizrecivu muku, ponovno ujediniti sa svojim obiteljima nakon što se ovaj dogovor u potpunosti provede", izjavio je Biden u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close