Radna grupa

Iz BiH od Bidena traže hitan prekid vatre u Gazi

"Ovo je hitno. Prekid vatre će spasiti živote i omogućiti isporuku humanitarne pomoći", poručuje Pettigrew.
Vijesti / Svijet | 21. 11. 2023. u 08:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radna grupa za Bosnu i Hercegovinu, grupa građana BiH i Sjedinjenih Američkih Država porijeklom iz BiH predvođenih profesorom filozofije i studija holokausta i genocida Davidom Pettigrewom, uputila je pismo američkom predsjedniku Joe Bidenu kojeg pozivaju da iskoristi svoj utjecaj i osigura hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

Ovim pismom Radna grupa, kako pojašnjava za Fenu profesor Pettigrew, apeluju na predsjednika Bidena na hitan humanitarni prekid vatre kako bi se spasili nevini životi, posebno životi djece koja su tako ranjiva.

"Ovo je hitno. Prekid vatre će spasiti živote i omogućiti isporuku humanitarne pomoći", poručuje Pettigrew, profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida s američkog Southern Connecticut State University.

Duboka zabrinutost

Napominje kako se odbor Radne grupe za BiH sastoji prvenstveno od pojedinaca raseljenih ratom i genocidom u BiH koji veoma dobro razumiju trajni utjecaj sukoba na obitelji i zajednice te važnost odlučne međunarodne akcije za sprečavanje daljnjih ljudskih patnji.

"Izražavamo duboku zabrinutost zbog trenutne krize u Gazi. Pozivamo vas da iskoristite sva raspoloživa sredstva diplomatskog utjecaja koja su vam na raspolaganju za provedbu prekida vatre u Gazi. Pridružujemo se pozivu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, koji je zatražio hitni humanitarni prekid vatre u Gazi 'u ime čovječanstva'", poručili su u pismu članovi Radne grupe za BiH.

Ističu da je izraelsko neselektivno bombardovanje Gaze, koje je izazvalo smrt i ranjavanje civila, nemoralno i gnusno, uz podsjećanje na izvještaje koji govore o tome da je više od 10.000 ubijenih, uključujući više od 4.000 djece.

Povratak talaca obiteljima

Uz humanitarni prekid vatre, podvlače članovi Radne grupe za BiH, pregovorima se također mora osigurati povratak izraelskih talaca njihovim obiteljima. Osim toga, Palestinci koji su proizvoljno pritvoreni u izraelskim zatvorima, čiji se broj udvostručio od 7. oktobra, moraju biti vraćeni svojim obiteljima. Amnesty International javlja da su zatvorenici izloženi ponižavajućem i nečovječnom postupanju.

"Moraju se poduzeti pregovori i konkretni koraci kako bi se osigurala sigurnost i izraelskih i palestinskih civila, kako se zločini od 7. listopada i sadašnje bombardiranje Gaze ne bi ponovili. Pozivamo Vas da nastavite s inicijativama koje će početi osiguravati obnovu ljudskih prava Palestincima u Gazi i na Zapadnoj obali kako bi se uspostavio pravedni društveni poredak koji bi doprinio miru i stabilnosti", podvlače članovi Radne grupe za BiH.

Profesor Pettigrew naglašava da će se obnovom ljudskih prava Palestincima u Gazi i na Zapadnoj obali, kao i konačnom uspostavom pravednog društvenog poretka spriječiti ponavljanje nasilja.

Članovi Radne grupe podvlače da je od najveće hitnosti da se bombardiranje Gaze zaustavi kako bi se spasili životi nedužnih civila i olakšalo pružanje medicinske njege bolesnima i povrijeđenima. Hitni prekid vatre također bi bio ključan za izvršenje hitne misije USAID-a za isporuku pomoći koja bi zadovoljila humanitarne potrebe palestinskih civila pod opsadom.

"Naša kolektivna iskustva, nastala iz agresije na BiH, naglašavaju našu molbu za hitnim prekidom vatre i humanitarnom intervencijom u Gazi", poručili su u pismu članovi Radne grupe za BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close