Postoji opasnost

Događanja u Turskoj se ne smiju odraziti na BiH

Vijesti / Svijet | 16. 07. 2016. u 13:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najviši bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine su izrazili punu potporu turskom predsjedniku Recepy Tayyipu Erdoganu osudivši pokušaj državnog udara u njegovoj zemlji, a predsjedatelj Predsjendištva BiH Bakir Izetbegović je autoritarnog šefa turske države, s kojim održava iznimno prisne odnose, pritom nazvao "bratom''.

Nasilno preuzimanje vlasti neprihvatljivo

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je u Sarajevu ponovo uputio sućut obiteljima stradalih u terorističkom činu u Nici i podršku francuskim institucijama u borbi protiv terorizma, te izrazio snažnu podršku demokratski izabranim institucijama Turske nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji.

U izjavi za medije nakon što je održao sastanak s Udarnom grupom za borbu protiv terorizma o navedenim i drugim temama, Zvizdić je ocijenio da je državni udar ili bilo koji drugi oblik nasilnog preuzimanja vlasti neprihvatljiv za demokratsko društvo.

Dodao je da po informacijama kojim trenutno raspolaže u događajima u Turskoj nije bilo ozlijeđenih građana BiH koji tamo borave, te njih i njihove obitelji pozvao da se obrate bh. diplomatskim predstavništvima u Turskoj ili Ministarstvu vanjskih poslova BiH ako im trebaju detaljnije informacije.

Planirani kaos

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je žaljenje zbog velikog broja ljudskih žrtava tijekom pokušaja vojnog udara u Turskoj te izrazio potporu i ohrabrenje turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

''Dogovorili smo se unutar Predsjedništva BiH da gospodin Izetbegović prenese tu našu zajedničku poruku turskom predsjedniku. Bez obzira je li netko zadovoljan političkim odnosima u Turskoj ili načinom vladanja aktualne vlasti ona je legalna, dobila je apsolutnu potporu građana i to u dva izborna ciklusa, a i sinoć je turski narod jasno pokazao što želi kada se odazvao na poziv predsjednika Erdogana'', kazao je Čović za Fenu komentirajući neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj.

Podsjeća da je Predsjedništvo BiH u proteklom razdoblju izgradilo prijateljske odnose s predsjednikom Erdoganom te da je ovih dana trebao biti održan još jedan sastanak u Istanbulu.

''Mislim da je najmanje što smo mogli učiniti u ovom trenutku uputiti potporu i da se Turska što prije izvuče iz planiranog kaosa bez obzira tko ga je i na koji način planirao i što su razlozi za to. Pošto je realnost da Turska ima snažan utjecaj u BiH ne bi bilo dobro da se u toj zemlji dogodi bilo kakav scenarij sličan onome kakav imamo u Iraku, Libiji ili Siriji, odnosno stanje nestabilnosti za koje nitko ne zna kad i kako će se riješiti. Ako se na taj način želio uvoditi jedan novi demokratski pogled na život u Turskoj jasno je da stojimo na strani predsjednika Erdogana i da mu dajemo potporu'', ističe Čović.

Događanja u Turskoj se ne smiju odraziti na BiH

Smatra da se događanja u Turskoj ni na koji način ne smiju odraziti na BiH, iako je postojala realna opasnost da se pokidaju gospodarske i sve druge veze koje su uspostavljane proteklih godina između dvije države .

''Turska je važan partner i svih drugih zemalja u našem susjedstvu i zato je vrlo važno da u Turskoj imamo red i mir. Građani Turske će kroz najdemokratskiji oblik odlučivanja, izborne cikluse, dobiti prigodu kazati koga žele na vlasti. A siguran sam da će predsjednik Erdogan, koji ne krije kako misli da treba unaprijediti Tursku i politički i ekonomski je pozicionirati u današnjem svijetu, znati iskoristiti čin pokušaja vojnog puča za jačanje tih svojih ideja'', kazao je Čović u razgovoru za Fenu.

SDA: Bratska podrška Turskoj

Stranka demokratske akcije, povodom burnih događaja prošle noći u prijateljskoj Republici Turskoj, gdje su izdajnički elementi unutar oružanih snaga pokušali brutalan puč tijekom kojeg su okrenuli oružje na državu, institucije i narod, izražava svoju punu i bezrezervnu bratsku podršku narodu i demokratski izabranoj Vladi Republike Turske u nastojanjima da što brže i što efikasnije zavede red u državi, priopćeno je iz ove stranke.

''Šokantne vijesti i prizori bombardiranja parlamenta u zasijedanju, civilnih objekata u kojima je boravio predsjednik Republike, pucnji na goloruke civile, i druge scene užasa koje je izdajnička klika režirala, podsjetile su mnoge od nas na početke agresije na Bosnu i Hercegovinu. Podmukli plan sijača smutnje i kaosa osujećen je jer je turski narod stao pred cijevi tenkova'', navodi SDA.

Ova stranka ističe da je turski narod sinoć obranio svoju slobodu, demokraciju i pravo na izbor.

''Uz demokratski izabranu vlast ostala je i demokratska opozicija, uz narod su stale i snage sigurnosti, i najveći dio strukture oružanih snaga, svjesni da sila i nasilje u politici donose samo zlo'', poručuju iz ove stranke.

SDA je uvjerena da će iz ovog iskušenja prijateljska Republika Turska izaći osnažena, te "da će i dalje snažno koračati na putu napretka kojim ga vodi stranka AKP".

Kopirati
Drag cursor here to close