Novo natezanje

Diplomatski rat Srbije i Crne Gore

Podgorica je srbijanskom veleposlaniku zamjerila što je podgoričku skupštinu, koja je 1918. odlučila da se Crna Gora pripoji Srbiji, nazvao "oslobođenjem" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda.
Vijesti / Svijet | 29. 11. 2020. u 10:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija je u subotu nepoželjnom osobom proglasila crnogorskog veleposlanika u Beogradu, uzvrativši istom mjerom na isti potez Crne Gore.

Podgorica je nekoliko sati ranije proglasila nepoželjnom osobom srbijanskog veleposlanika Vladimira Božovića i od njega zatražila da napusti Crnu Goru.

Srbija je na to odgovorila recipročno prema veleposlaniku Crne Gore Tarzanu Miloševiću, prenosi Hina.

Podgorica je srbijanskom veleposlaniku zamjerila što je podgoričku skupštinu, koja je 1918. odlučila da se Crna Gora pripoji Srbiji, nazvao "oslobođenjem" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda.

Crnogorska vlada smatra da je ta skupština bila nelegalna i nelegitimna, a Božović svojom izjavom "omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo".

Demokratska partija socijalista (DPS) crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića pozdravila je odluku ministarstva vanjskih poslova, a prosrpske stranke najavljuju da će je nova vlada poništiti.

Miloš Nikolić, glasnogovornik DPS-a i zastupnik te stranke, optužio je srbijanskog veleposlanika za miješanje u unutarnje stvari Crne Gore.

"Očekivana odluka MVP-a nakon više opomena poslije kojih je Božović nastavio s upletanjem u unutarnje stvari i omalovažavanjem države Crne Gore", priopćio je Nikolić.

Čelnik prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da proglašenje veleposlanika Srbije za nepoželjnu osobu u Crnoj Gori samo pokazuje očaj odlazećeg režima.

"Ovakav odnos odlazećeg režima nije samo odnos prema Srbiji nego prvenstveno prema srpskom narodu u Crnoj Gori", napisao je Mandić na Twitteru.

Njegova stranka je priopćila da će nova vlada Crne Gore, odmah nakon formiranja, poništiti tu odluku i da će Božović nastaviti svoj diplomatski angažman "u znak uvažavanja dvije susjedne zemlje i njihove daljnje uzajamne suradnje na ravnopravnim osnovama“.

 

Kopirati
Drag cursor here to close