Povratak

VIDEO | Dio Bad Blue Boysa vratio se u Hrvatsku

Iz kojih god zatvora diljem Grčke da su pušteni, oni bi se trebali javiti u prihvatni centar gdje im se izdaju putne isprave. Ako ih iz nekog razloga nema, tada im se izdaju putni listovi.
Vijesti / Svijet | 10. 12. 2023. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys, nakon četiri mjeseca provedena u grčkim zatvorima, vratilo se u Hrvatsku.

Kako neslužbeno doznaje RTL, oni su jutros poletjeli iz Atene za Munchen, a potom za Zagreb gdje su dočekani pljeskom i bakljadom pred aerodromom.

Kako su javili s N1, vraćaju se u vlastitom aranžmanu iako je bilo najavljeno da će po njih biti poslani posebni avioni.

Prema informacijama N1, roditelji navijača imali su pripremljen novac za jamčevinu koja iznosi od 1000 do 2500 eura po navijaču.

Osim što su morali platiti jamčevinu, u zamjenu za slobodu, oni su se morali obvezati da se neće skrivati i da će se odazvati pozivima grčkih vlasti u daljnjem tijeku sudskog procesa.

Par desetaka ljudi čekalo je slijetanje Boysa. S njima su bile i kamere više hrvatskih televizija. Nakon što su navijači sletjeli i zajedno s obiteljima i prijateljima krenuli prema izlazu iz aerodromske zgrade, netko od prisutnih opsovao je jednog snimatelja te krenuo na njega. No, ostali su ga odmah smirili i nije došlo do većeg incidenta.

Jučer je pušten 31 navijač, nakon čega je dio njih zatražio pomoć hrvatskog veleposlanstva u Ateni. Neki su tražili izdavanje putne listove, jer nemaju dokumente, a neki su tražili i novac za karte.

Iz kojih god zatvora diljem Grčke da su pušteni, oni bi se trebali javiti u prihvatni centar gdje im se izdaju putne isprave. Ako ih iz nekog razloga nema, tada im se izdaju putni listovi, prenosi HRT.

Taksijem pred veleposlanstvo

Izvijestili su kako su jučer pred prihvatnim centrom zatekli dvojicu pripadnika BBB-a koji su bili u pratnji policije. 

''Nakon što su oni obavili proceduru, taksijem su se uputili prema veleposlanstvu. Konzularni ured radio je jučer, a na raspolaganju je i danas, ako je nekome potrebna pomoć za nabavu aviokarata ili novac za tekuće troškove. Inače, mi smo se jutro čuli i s roditeljima nekih Bad Blue Boysa koji su pušteni''.

Roditelji nekih od navijača poručili su kako su novac za jamčevinu sakupili i oni sami te da je taj novac spreman.

''Do sada je njih malo manje od 20 došlo u veleposlanstvo. Neki od njih tražili su da im se izda putni list jer nemaju nikakve dokumente, neki od njih su tražili potporu da im se daju financijska sredstva da kupe karte kako bi se vratili u Hrvatsku. Nitko od njih zasad nije tražio novac za jamčevinu. Jamčevinu za sada plaća odvjetnik koji je tamo angažiran'', izjavio je premijer Andrej Plenković.

Dodao je kako većina puštenih u petak nije bila u Ateni, nego u različitim dijelovima Grčke.

''Policija ih je prepratila u Atenu i oni danas u individualnom angažmanu dolaze natrag. Nisu oni svi iz Zagreba i nije ovo organizirano putovanje, nego iskaz države, a pomagali smo im angažirano sve ove mjesece'', rekao je.

''Hrvatska mora skrbiti o svojim građanima koji se zateknu negdje u inozemstvu i upadnu u probleme. Ovo je takva situacija. Konačno je došao trenutak da se dio njih vraća i nadam se da će se to i nastaviti. Što će biti kasnije, to će se riješiti po uobičajenoj proceduri'', izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je danas bio na dočeku betlehemskog svjetla mira ispred zagrebačke katedrale.

 

Prihvaćen i prijedlog o ukidanju zatvora za još 50-ak navijača

Dvadesetak pripadnika Bad Blue Boysa jučer poslijepodne izašlo je iz zatvora u Grčkoj, četiri mjeseca nakon što su pritvoreni zbog sudjelovanja u sukobu s navijačima AEK-a. HTV doznaje da je prihvaćen i prijedlog o ukidanju istražnog zatvora za još 50-ak navijača.

Jedan od uvjeta za puštanje na slobodu bila je uplata jamčevine. Kako doznajemo, novac za troškove obrane uplaćivali su neki hrvatski nogometaši. Javljaju se i pojedinci koji su spremni platiti troškove prijevoza navijača zrakoplovom u Hrvatsku.

Hrvatska nogometna legenda Velimir Zajec smatra kako je za takav ishod najzaslužnija tiha diplomacija, no i on podsjeća da su navijači kršili zabranu.

Boysi: Svi troškovi za našu braću u Grčkoj plaćeni iz donacija 

Nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković rekao da je dao naputak veleposlanstvu da plati sve troškove Boysima u Grčkoj kako bi izašli iz zatvora i vratili se u Zagrebu, postavilo se pitanje treba li to država raditi.

Sada su se oglasili i Boysi. Kažu da su se svi troškovi uhićenih navijača platili iz donacija.

"Suprotno napisima u pojedinim medijima, troškovi obrane kao i svi drugi troškovi za našu braću u Grčkoj plaćeni su donacijama njihovih obitelji te Bad Blue Boysa i ostalih navijača Dinama, kao i navijača nekih drugih klubova. Svima njima se i ovim putem zahvaljujemo.

Rijetke su prilike u kojima demantiramo novinarske laži na svoj račun ali ovaj put na to nas tjeraju zlonamjerni pokušaji nametanja političkog konteksta u ovoj priči", napisali su Boysi na službenom Telegram kanalu.

Kopirati
Drag cursor here to close