Snažna oluja

Diljem Njemačke borba s poplavama

Poplavljene su ceste, poremećen je i željeznički promet, voda je prodrla u mnoge kuće, hitne službe postavljaju brane i vreće s pijeskom, evakuiraju ugroženo stanovništvo, upozoravaju na opasnost od odrona.
Vijesti / Svijet | 26. 12. 2023. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: dpa / Diljem Njemačke borba s poplavama

Diljem Njemačke i dalje se bore s poplavama! Situacija je na mnogim područjima sve teža zbog obilnih kiša i rasta vodostaja rijeka.

Poplavljene su ceste, poremećen je i željeznički promet, voda je prodrla u mnoge kuće, hitne službe postavljaju brane i vreće s pijeskom, evakuiraju ugroženo stanovništvo, upozoravaju na opasnost od odrona.

Snažna oluja

''Proživljavamo veoma burne blagdanske dane. Ovakve poplave u Donjoj Saskoj nikad prije nisam doživio. Zahvaljujem desecima tisuća vatrogasaca i članova humanitarnih organizacija koji su tijekom blagdana radili bez prestanka. Njihov angažman bio je uistinu prijeko potreban. No, opasnost još nije prošla. I nadalje se očekuju iznimno nepovoljni vremenski uvjeti koji će dodatno otežati situaciju'', rekao je Stephan Weil, predsjednik Vlade Donje Saske.

Podsjetimo, snažna istočna oluja u petak je u Schleswig-Holsteinu lomila grane te poplavila plaže i obale. Željeznički i automobilski promet bio je otežan na mnogim mjestima.

U gradu Flensburgu voda je dosegla razinu veću od dva metra iznad normale, prema podacima ministarstva okoliša Schleswig-Holsteina. Za Flensburg je ovo najviši vodostaj u više od 100 godina.

Tijekom noći očekuje se ponovno smirivanje vremena i povlačenje poplavnih voda.

Problemi i u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj

Olujni val u Baltičkom moru prouzročio je u petak evakuacije i nestanak struje u južnim i istočnim danskim obalnim područjima.

Danska policija pozvala je stanovnike i turiste putem platforme društvenih medija X, ranije poznate kao Twitter, da napuste područje oko plaže Sandersvig.

Prema navodima policije, popustio je nasip u naselju vikendica u blizini Hadersleva u jugoistočnom Jutlandu.

Na otoku Mn u jugoistočnoj Danskoj, stanovnicima ljetovališta rečeno je da napuste svoje kuće do petka navečer. Nadležna općina je na svojoj internetskoj stranici objavila da očekuje poplave u regiji, prenosi Hina.

Oko 200 danskih kuća bilo je bez struje u petak poslijepodne, a prema izvješću TV2, dobavljač električne energije N1 rekao je da su pogođeni svi ljetnikovci u Aabenraau, nedaleko od njemačko-danske granice.

Danski zračni i trajektni promet u petak je bio strogo ograničen. Poslijepodne je zračna luka Kopenhagen objavila da je do sada zbog jakog vjetra otkazano 88 letova.

Prema priopćenju, moglo bi biti daljnjih otkazivanja letova i dužih kašnjenja u večernjim satima.

Trajektni promet između Njemačke i Danske također je u prekidu od četvrtka navečer. Očekuje se da će se u subotu nastaviti redoviti raspored.

Kopirati
Drag cursor here to close